szembetegség szívtipró 3D mozi színész látássérült Johnny Depp fogyatékosság Karib-tenger kalózai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor saját, A Karib-tenger kalózai című filmjét kell megnéznie három dimenzióban, Johnny Depp látása nem éppen tökéletes. "Képtelen vagyok 3D-ben látni. A szemem egyszerűen nem lát három dimenzióban" - nyilatkozta a színész.




Forrás: AFP
Forrás: AFP



Dr. Kenneth J. Ciuffreda, a New York-i állami szemészeti egyetem professzora szerint az Egyesült Államokban a népesség közel 20 százaléka nem képes teljes mértékben három dimenzióban látni. Néhányan közülük kancsalok.

Azt gondolhatnánk, hogy már a moziélmény előtt észrevehetnék, hogy valami nincs rendben a látásukkal, de valójában nem így zajlik a dolog. Azt hiszik, hogy mindenki ugyanúgy lát, ahogyan ők. Többféleképpen próbálnak kompenzálni, hogy alkalmazkodni tudjanak problémájukhoz. A sztereovakság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen elveszíti a mélység és a három dimenzió érzékelését. Például Rembrandt egyik szeme is kifelé állt, ennek ellenére elég jól boldogult, mivel a másik szeme ellensúlyozta a hibát.

Ha a sztereovakság felnőttkorban alakul ki, az nagyon feltűnő. Sokkal nehezebben tudnak tájékozódni és a tárgyakat kezelni.

Mi a teendő, ha valaki sztereovakságban szenved?

Látásterápiával és speciális szemüveggel bizonyos esetekben lehet segíteni a betegeken, bár egyeseknek erre csak akkor van szüksége, amikor valamilyen 3D-s feladatot végeznek, például cérnát fűznek be a tűbe, vagy modelleznek.

Ha pedig egy sztereovakságban szenvedő ember feltétlenül meg akar nézni egy 3D-s filmet, néhány ezer forintért be lehet szerezni olyan szemüveget, amely a három dimenziót két dimenzióvá alakítja át.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Túlélte a rákot, de allergiás lett az elektromosságrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110518-a-no-aki-allergias-az-elektromossagra.htmlRutin térdműtét után halt meg a modellhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110513-terdmutet-utan-meghalt-mia-amber-davis.htmlMilyen pózban alszol? Megmondjuk, milyen betegséged lesz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-alvopozod-arulkodik-az-egeszsegedrol.htmlÉlő adásban halt meg egy idős, brit férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/20110512-elo-adasban-halt-meg-egy-idos-brit-ferfi.htmlMegmutatta! Íme, az első arcátültetett férfi - Fotó!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-megmutatta-uj-arcat-az-elso-arcatultetett-ferfi.htmlFordítva varrták vissza a lábát a 10 éves fiúnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110511-forditva-varrtak-vissza-a-labat-a-10-eves-fiunak.htmlKétfejű kislány született Kínában - videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110511-ketfeju-kislany-szuletett-kinaban-video.htmlVérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-a-legkegyetlenebb-sorozatgyilkosok.htmlKórházból a kifutóra - Cisztás fibrózisa miatt lett modell a fiatal lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-korhazbol-a-kifutora-cisztas-fibrozisa-ellenere-modell-lett.htmlÁldás vagy átok? Egy genetikai betegség, ami olimpikonná tehet!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-marfanszindroma-egy-erdekes-genetikai-betegseg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.