Magzat a magzatban: emberek, akik ikertestvérük részeit hordozzák magukban

parazita ikertestvér fejlődési rendellenesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orvosok szerint elég sokan kezdjük úgy az életünket az anyaméhben, hogy van egy ikertestvérünk, aki viszont már nem születik meg, mert útközben felszívódik. A hasonló terhességek egy részénél viszont sokkal rosszabb történik: az egyik magzat beleépül a másikba.

A világon eddig kevesebb mint száz olyan esetet regisztráltak, ahol egy akár már felnőtt emberről derült ki, hogy parazita ikertesvérének részeit hordozza magában. A felfedezés attól is függ, hogy ezek a részek mekkorák és hogyan nőnek, ha nagyok vagy látványosak, akkor kisgyerekkorban is látszanak.

Terhesnek csúfolták a kislányt

Így történt ez egy kínai kislánnyal is, akinél messziről látni, hogy valami nagyon nincs rendben: akkora pocakja van, mintha terhes lenne, csakhogy ő ikertestvérének maradványait hordozza a testében. A gyermeket megszületése után az édesanyja elhagyta, majd egy gyermektelen pár örökbe fogadta. Egy ideig minden rendben volt, de Kang hasa egyre nagyobbra kezdett nőni. Végül a CT vizsgálat derítette ki, hogy meg nem született testvére van a hasában, és akkora problémát okoz, hogy ha hamarosan nem műtik meg a kislányt, akkor meghalhat. Parazita testvére növekedése ugyanis folymatosan roncsolja Kang belső szerveit.

Dumáljuk ki! Szocpol újratöltve



Northfoto
Northfoto

Kang Mengru

Mi is az a parazita iker?

Ez a furcsaság egy fejlődési rendellenesség következménye: a testvérpár egyikénél a sejtosztódásnál olyan gondok merülnek fel, mely miatt a másik gyerek szöveteihez kapcsolódva fejlődik tovább. Ráadásul az egyik magzat növekedése során mintegy becsomagolja a másikat, így kerülnek bele a parazita szervei a kifejlődött babába. Egyfajta sziámi ikerség ez, azzal súlyosbítva, hogy az egyik gyermek a testvére testében fejlődik tovább. A parazita ikertestvér fejlődése nem teljes, hiszen nem lesz életképes, egyes szervei, például az agya, pedig hiányoznak.

Egy perui kisfiú parazita ikertestvérének haja és szemei is vannak

Isbac Pacunda 3 éves, aranyos kisgyerek, különleges állapotára csak nagy hasa figyelmeztet. A röntgen alapján kiderítették, hogy a 700 grammos és 25 centis parazita ikertestvére is részlegesen fejlődött ki: agya és tüdeje nincs, viszont csontjai, haja, szemei vannak. Isbacra szintén műtét vár, gyomrából kell kioperálni testvére maradványait, s onnantól ugyanolyan életet élhet, mint az átlagos gyerekek.


Tipp! A világ legbefolyásosabb sztárcsemetéi. Kattints a galériáért!



Deepak hasából mintha ikertestvére alsóteste lógna ki

A 7 éves kisfiú története bejárta a világsajtót, és ez volt a szerencséje: a szegény családnak adományozók segítettek, hogy elég pénzük gyűljön össze fiuk operációjához. Deepakot sok támadás érte amiatt, hogy nyolc végtaggal született, még kövekkel is megdobálták. Pedig nem tehet arról, hogy két láb, két elsorvadt kar és egy fenék lóg a hasán. Még azt sem lehetett tudni, hogy a fiú operálható lesz-e, de hála a gondos orvosi kezelésnek, a ma már 8 éves gyerek végre nyugodtan élhet tovább.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Deepak Kumar

Egy 36 éves férfi ijesztő operációja

Nemcsak gyerekeknél fedezhetik fel a parazita ikertestvért: Sanju Bhagat már levegőt is alig kapott óriásira növő hasától, így orvoshoz fordult. A doktorok tumorra gyanakodtak és megműtötték a férfit. A mumbai Tata Memorial kórház orvosa megdöbbenéssel tapasztalta, hogy ahogy a hasba vágott, onnan sok folyadék jött elő, majd hirtelen megfogta valaki kezét. Így aztán daganat helyett sok csontot, hosszú körmökkel rendelkező egész végtagokat, hajat és állkapocsdarabokat távolítottak el. Sanju most már megkönnyebbülve és az ikertestvére nélkül élhet tovább.


Sanju Bhagat

Tipp! Az állatvilág torzszülöttei. Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A természet furcsa játéka: íme a nő, aki dupla vaginával születetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120210-a-termeszet-furcsa-jateka-ime-a-no-aki-dupla-vaginaval.htmlNeked mi mászik éjjel az arcodra? Éjszakai hálótársainkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120224-neked-mi-maszik-ejjel-az-arcodra-ejszakai-halotarsaink.html"A házasság számunkra elérhetetlen vágyálom" - Férjről álmodoznak az indiai farkasember-nővérekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120210-ferjrol-almodoznak-az-indiai-farkasembernoverek.htmlKineziológia - az energiaszabályozás tudományahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120222-kineziologia-az-energiaszabalyozas-tudomanya.htmlDr. Csernus Imre: "Csak így lehet lefogyni!"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120220-dr-csernus-imre-csak-igy-lehet-lefogyni.htmlVér, szag nem számít - Így telt a siófoki mentősök egy napjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120220-104-ez-nem-munkahely-ez-a-mentok.htmlImádták kövéren a férfiak - most mégis fogyókúrázik a 272 kilós nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120217-imadtak-koveren-a-ferfiak-most-megis-fogy-a-272.html"A párom azt hiszi, szeretőt tartok" - Életeket tehet tönkre a vásárlási szenvedélyhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120213-eleteket-tehet-tonkre-a-vasarlasi-szenvedely.htmlLátványos videó: Így néz ki a lézeres szemműtéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120130-latvanyos-video-igy-nez-ki-a-lezeres-szemmutet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.