Forradalmi eljárással mentették meg az orvosok egy angol nő életét: lecsapolták az összes vérét, és 20 fokra hűtötték a testét. Így a szakértőknek 20 percük volt rá, hogy eltávolítsák a tüdejében felhalmozódott rögöket.

Az egykori dohányos Alison Webster egy ritka tüdőbetegségben szenvedett, amelynek nyomán krónikus embóliaveszély fenyegette, illetve magas vérnyomás alakult ki a tüdőben. A háromgyermekes családanya panaszai fulladással kezdődtek 2010 februárjában, eleinte csak fizikai terhelés hatására. A sztetoszkópos vizsgálat nem mutatott rendellenességet, a mellkasröntgen, az EKG és az MRI azonban lerántotta a leplet: számtalan vérrög keletkezett a tüdejében, ami jelentősen csökkentette szervezetének oxigén-ellátottságát, ráadásul nagyobb terhelést rótt a szívére.

Thinkstock

A véralvadásgátló gyógyszer nem sokat javított az állapotán, ráadásul azon a nyáron egy háztartási baleset következtében eltörte a medencecsontját, s ez további rögök képződéséhez vezetett. Egy kontrollvizsgálaton derült fény a magas tüdővérnyomásra, mely "csendes gyilkosként" fokozatosan visszaszorítja a létfontosságú szerv kapacitását - olvasható a The Sun oldalain.

Mivel ilyen diagnózis esetén a gyógyszeres kezelés csak ritkán jár sikerrel, orvosai 2011 augusztusában az úgynevezett endarterektómiás eljárás mellett döntöttek, amely az erek zsírlerakódásoktól és alvadékoktől történő megtisztítását jelenti. "Mivel a tüdőn percenként ötliternyi vér folyik át, ezért kénytelenek voltunk az összeset lecsapolni, hogy pontosan lássuk az artériák belsejét" - mondta az operációt végző dr. David Jenkins, aki hangsúlyozta: összesen húsz perce volt az erek akadálymentesítésére, hiszen ennél hosszabb idő esetén fennállt volna az agykárosodás veszélye.

"Amikor megláttam, miket távolítottak el belőlem, kis híján sokkot kaptam. A lerakódás úgy nézett ki, mint a csirkeláb. A legnagyobb darab 12 centiméteres volt" - ámuldozott Alison, aki a hathetes lábadozási időszak elteltével előbb a gondtalan sétáknak örült, majd futni kezdett. Immáron egészséges tüdeje nem tiltakozik többé a sport ellen.

Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk téged hétköznap este 10 után a Life.hu-n!

Hosszú combok és édes szeplők - A Főiskolák Szépe fotózáson jártunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120620-hosszu-combok-es-edes-szeplok-a-foiskolak-szepe-fotozason.html 93 kilóról fogyott le Nadina - lehet, hogy ő lesz Miss Anglia?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120618-negy-ruhameretet-fogyott-egy-lany-hamarosan-miss-anglia-is.html Egy alkoholista nő vallomása: "Meg fogok bolondulni - kell a pia!" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120618-egy-alkoholista-no-vallomasa-meg-fogok-bolondulni-kell-a.html Érdekes jelenség: hajlamosak vagyunk a születésnapunkon meghalnihttp://www.life.hu/gyogyulj/20120618-szuletesnapunkon-halunk-meg-erdekesseg.html "Nincs miért rejtegetni a testemet" - interjú a Miss Molett verseny győzteseivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120615-nincs-miert-rejtegetni-a-testemet-interju-a-miss-molett.html "Nem szörny vagyok, hanem csak beteg!" - 7 óriási tumor fejlődött ki egy kínai asszony arcánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120613-7-oriasi-tumor-fejlodott-ki-egy-kinai-asszony-arcan.html Nem csak egzotikus nyaraláskor csatlakozhat hozzánk! Hogyan szerezhetünk be többméteres férgeket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120607-hogyan-szerezhetunk-be-tobbmeteres-fergeket.html Megtalálta szerelmét a világ legmagasabb emberehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120614-megtalalta-szerelmet-a-vilag-legmagasabb-embere-sultan-koser.html Szenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-szenzacios-felfedezes-jon-az-oregedest-gatlo-csokolade.html