Megfőzzük szeretteinket? Csecsemők és háziállatok vesztik életüket hőguta és felelőtlenség miatt

a nap cikke kutya izzadás hőguta csecsemő feledékenység hőség autó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy meleg nemcsak az idősek és a betegek közül szedi áldozatait, teljesen egészséges kisbabák és háziállatok is meghalhatnak, mivel a felelőtlen szülők vagy gazdik bezárják őket "csak egy percre" az autóba. Egy kisbabának viszont egy vásárlásnyi idő elég ahhoz, hogy meghaljon hőgutában.

Három pici élet

Egy háromhónapos kislány saját autójukba bezárva főtt meg a nagy melegben az idei nyáron Indianapolisban. Az apuka, akit azóta gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak, egyszerűen a tűző napon álló autóban felejtette gyermekét, akit már hiába vittek kórházba, nem lehetett megmenteni.

Azt már nem tudni, az édesapa milyen érzésekkel ment haza a történtek után feleségéhez, de valószínűleg osztozik érzelmeiben Reggie McKinnon is, aki azóta tanulva az esetből másokat is arra figyelmeztet, ne hagyják az autóban gyermeküket. A floridai apuka ugyanis 17 hónapos kislányával indult el még munka előtt egy verőfényes reggelen gyerekorvoshoz. Az orvosnál megvizsgálták a kislányt, így Reggie visszaültette hátra az autóba a gyereket, és együtt elmentek dolgozni. Ott a férfi kiszállt az autóból, és elfeledkezve lányáról, egész napra dolgozni ment. A szokásos munkanap végén csak a kocsiban tűnt fel neki, hogy bent hagyta gyermekét, aki addigra életét vesztette. Saját tettének súlya miatt a férfi azóta előadásokat tart arról, hogy milyen könnyű tisztességes családapáknak is egyszerűen megfeledkezniük gyermekükről.

Thinkstock
Thinkstock

De azok a szülők sem menekülhetnek az (ön)vádak alól, akik "csupán" egy órára hagyták terepjárójukban bezárva 16 hónapos lányukat. Míg ők vásároltak, a kicsi rosszul lett a kocsiban kialakuló 51 fokos hőségben. Ennek a picinek szerencséje volt: lakossági bejelentésre megjelentek a rendőrök, akik betörve az autó ablakát kiszabadították, és kritikus állapotban a gyermekkórházba szállították.

Autóban felejtett kutyák

Míg a fenti három eset Amerikában történt, ahol az utóbbi 14 évben csaknem ötszáz gyermek halt meg a túlmelegedő autóban hagyva, addig hazánkban egy kutya vesztette majdnem életét a rettenetes hőségben. Csak a járókelők figyelmessége mentette meg annak a mosonmagyaróvári kutyának az életét, akit gazdája a tűző napon álló autóban hagyott hosszú órákra bezárva. Hiába volt pár centire lehúzva az ablak, a féléves kis eb így is a hőguta határán egyensúlyozott már, mire a rendőrség kimentette. Az állatorvos véleménye szerint az erősen lihegő, kimerült kutyának már csupán fél órája lett volna hátra, csak a lehúzott ablakoknak köszönhető, hogy egyáltalán addig életben maradt, míg kimentették és ellátták. A tulajdonost a helyszínen nem tudták előkeríteni, de állatkínzás vádjával nyomoz utána a rendőrség. A hanyag gazdi példája sajnos nem egyedülálló, a kánikulai napokban az állatorvosok egyre több felhevült, ziháló kutyával találkoznak.

Rettenetes halál a rabszállító kocsiban

A nagy hőség nemcsak a gyerekekre vagy a háziállatokra jelent veszélyt, a tűző napon haladó autóban egy ausztrál felnőtt férfi is halálra főtt még 2008-ban. Az eset egy rabszállító kocsiban történt, mikor a 46 éves, ittas vezetésért őrizetbe vett férfit a 360 kilométerrel arrébb levő börtönbe szállították, miközben odakint is ötven fok volt, és a rabszállítót nem látták el klímaberendezéssel. Szerencsétlen férfi nemcsak halálra főtt, de mivel az autó padlója fémből volt, harmadfokú égési sérüléseket is szenvedett. Kapott ugyan hat liter vizet, de az a hőségben felforrt, így nem enyhítette szomját. A célállomáson már eszméletlen állapotban volt, és 42 fokra hevült testét a kórházban sem tudták lehűteni. A halottkém, aki pedig láthatott már egy s mást, embertelennek nevezte a szállítási eljárást, és vádemelést javasolt. A család perre készül, a két őrt elbocsátották.

Thinkstock
Thinkstock

Soha, senkit ne hagyjunk az autóban!

A tűző napon, de akár az árnyékban bezárva hagyott autóban még akkor is 43 fokos hőség alakulhat ki röpke húsz perc alatt, ha odakint csak 26 fok van, így egy 35-40 fokos kánikulában elképzelhetetlen szintekre emelkedhet a hőmérő higanyszála, és nagyon kevés idő alatt kialakul a hőguta. Ezért soha senkit nem szabad az autóban hagyni, ha vásárolni szeretnénk, akkor azt tegyük a gyerekkel együtt, vagy inkább ne vigyük magunkkal, ugyanez vonatkozik a házi kedvencekre is. A "csak egy perc", míg kiugrunk valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezünk vissza az autóhoz. A nagy melegtől ugyanis a baba vagy háziállat agya és szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, akkor elpusztulnak. Az ember képes ugyan izzadni, de a nagy melegben ez sem nyújt védelmet, hiszen extrém hőségben elveszítjük az izzadás képességét. Innentől kezdve, mivel megszűnik a hőleadás, a melegben gyorsan emelkedik a testhőmérséklet, akár a halálos 42 fokig.

A hőguta tünetei:


Ha valaki nagy melegben már nem verejtékezik, kivörösödött az arca, száraz a bőre, magas a teshőmérséklete, esetleg el is ájul, akkor okkal gyanakodhatunk hőgutára, ami egyébként megfelelő időben elvégzett hűtés nélkül halálos állapot. Ha valaki túlmelegedett, akkor azonnal vigyük orvoshoz, vagy hívjunk mentőt, és addig is minden rendelkezésünkre álló módszerrel hűtsük a testét: ha más sérülése nincs, vigyük árnyékos, hűvös helyre, vegyük le a felesleges ruháit, locsoljuk hideg vízzel, vagy csavarjuk hideg vizes törölközőbe és legyezzük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.