természetgyógyász nőgyógyászat Benke Rita Life.hu szakértő szakértő policisztás petefészek szindróma akupresszúra hormonok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Benke Rita a Life.hu természetgyógyász, reflexológus, akupresszőr szakértője segített olvasónknak, Évának, akinek súlyos policisztás petefészek szindrómája van. Szakértőnk rengeteg tippel látta el, hogy közelebb kerülhessen a teljes gyógyuláshoz.

"Kedves Rita!

Röviden leírom, milyen problémára keresek gyógyírt: Jó pár éve PCOS-et diagnosztizáltak nálam, különböző hormonkészítményeket szedtem már. Mellette megnövekedett tesztoszteronom lett, amit a petefészkek termelnek (19-es és 21-es is volt). Elég sok mellékhatás jelentkezett az elmúlt években: a rendellenes szőrnövekedéstől a visszerességen át, egészen az arcbőr zsírosságáig. Ez a három dolog, ami nagyon zavar. Most fogok menni endokrinológushoz, de még fogalmam sincs, mivel szeretne majd helyrehozni.

Tehát a fent említett tünetekre keresnék valami gyógynövényes megoldást. A visszeresség még kezdeti stádiumban lehet, gondoltam kompressziós harisnya hordására is. Ezek a tünetek nagyon zavarnak és lelkileg is tönkretesznek.

Előre is köszönöm a válaszod. További szép napot!

Üdv.: Éva"

Kedves Éva!

A policisztás ovárium szindróma és minden cisztás elváltozás eredményesen gyógyítható egy bizonyos szintig diétával, a szervezet méregtelenítési funkcióinak következetes segítésével. A legjobb erre a krumplidiéta. Először (ha más betegség, áldott állapot, cukorbetegség stb. nem zárja ki) három napig javasolnám, majd ezt követően minden héten legyen egy-egy olyan napod, amikor a szervezetedbe bevitt táplálék csak burgonya. (Készítheted hagymásan-paprikásan, petrezselyemmel, héjában sütve, főzve, kevés olajjal, de só nélkül.) Ami megengedett hozzá, például zöldhagyma, snidling, más zöldfűszerek, fejes- vagy jégsaláta, de ezek is só, cukor, ecet nélkül, esetleg pár csepp olajjal. A heti egy napot mindaddig tartani kell, amíg tünetmentes nem leszel. Javaslom azonban a talpon az agyalapi, a toboz-, a pajzs-, a csecsemőmirigy, a mellékvesék, valamint a petefészkek zónájának rendszeres és intenzív masszázsát.

Fültűk alkalmazásával a fülben is hathatunk ezekre a területekre, és végül ne felejtsük el a Hagyományos Kínai Orvoslás nagyszerű eszközrendszerét, az akupresszúrát sem. A kezeléseket legalább heti egy alkalommal szakember végezze, de a család bevonásával otthon többször is jó lenne ismételni.

A visszeresség egy nagyon veszélyessé is válható probléma gyökere lehet, ezért igen nagyfokú figyelmet kell szánni rá. Elengedhetetlen a testsúly rendezése, ha több a kelleténél. Az erek egészségét, rugalmasságát remekül megoldja a fokhagyma. Fogyaszd mindenhez, amihez csak lehet, továbbá a következő kúrát ajánlom évente két-háromszor: öt darab biocitromot (ha nem az, akkor a sárga héját le kell hámozni) apró kockákra vágunk, és harminc gerezd (3-4 fej) fokhagymát megtisztítunk. A fokhagymát 1 liter vízzel forrás előtti fokra melegítjük, akkor beletesszük a citromot, és csak az első buggyanásig főzzük lefedve. A tűzről levesszük, ha kihűl, hűtőszekrénybe tesszük, és minden reggel iszunk belőle egy kupicányi mennyiséget, lehetőleg éhgyomorra. Gyomorsavasság, reflux esetén reggeli után. Van, aki a "sűrűjét" is megeszi, de nem szükséges.

A visszerekre nagyon jó hatású minden fordított tartás a jógából. Ha nem ismered az ászanákat, akkor csak tedd fel a lábaidat a falra, vagy földre fekve bútornak támasztva, amikor csak módodban áll. Például tévézz így. Amennyiben ülő-, álló- vagy más monoton munkát végzel, gyakran mozgasd meg a lábaidat, változtass a helyzeteden, továbbá nézz utána az interneten a vénástornának. Külsőleg a vadgesztenyekrémes bekenéssel javíthatsz az ereid állapotán.

A szőrösödés ellen a talpon az agyalapi, a toboz-, a pajzs-, a csecsemőmirigy, a mellékvesék, valamint a petefészkek zónájának rendszeres masszázsa nyújt segítséget.

Az arcbőr zsírosságának megszüntetéséhez feltétlenül szükséges nagyobb gondot fordítani az emésztés rendezésére (napi székletürítés, vastagbéltisztítás stb.), valamint a tüdő megerősítésére, mert a bőr, tüdő, vastagbél szervek kapcsolatban vannak egymással. A tüdőnek szüksége van a rendszeres légzőgyakorlatokra (jóga vagy más keleti mozgásművészet) és a jó levegőn végzett fizikai aktivitásra.

Külsőleg a bőr ápolására a következőt ajánlom: hetente egyszer radírozd le a bőrödről az elhalt hámsejteket. Reggel is tisztítsd meg alaposan, majd töröld át friss uborkalével és ha kell, akkor hidratáld. Este még alaposabban tisztogasd, majd borogasd ezzel a főzettel: 1-1 teáskanál kamillát és körömvirágot leforrázunk 0,5 l vízzel, lefedve testmelegre hűtjük. Leszűrjük és lemossuk vele az arcbőrt, úgy, hogy a használt tea ne kerüljön vissza, majd 1 dl-ből készítsünk borogatást.

Tisztítás után akár minden másnap a következő pakolást készítjük el: fél tojásfehérjét elkeverünk 2 dkg élesztővel, 3-5 csepp frissen facsart citromlével vagy paradicsomlével, 1 mokkáskanál mézzel és egy fél narancs héjába töltjük. Egy órán át hűtőszekrényben tartjuk, akkor a megtisztított bőrre felkenjük és legalább 20-30 percig hagyjuk hatni.

Nagyon jó az almás pakolás is: negyed almát finomra reszelünk, 2 dkg élesztővel és fél mokkáskanál mézzel elkeverjük és az előbbi módon járunk el. Az A-vitamin felel a bőr egészségéért, mely bőven van a sárgarépában, sütőtökben. Ezek egyikéből lereszelünk finomra 3 evőkanálnyit, 1 evőkanál reszelt almával, fél mokkáskanál mézzel elkeverve készítünk arcpakolást, az imént leírtak szerint. Ügyelj rá, hogy a sárgarépa elszínezheti a bőrt, ezért 20 percnél ne alkalmazd tovább.

A bőr tisztaságának alapvető feltétele a legalább 2,5-3 liter/nap tiszta, egészséges folyadék (víz vagy gyógytea). Ellenben teljes mértékben tilos a kávé, fekete tea, szénsavas és édesített üdítő, valamint alkoholos italok, csokoládé, tej, a zsíros, túlzottan fűszeres, erős, cukros, forró, finomított, különféle mesterséges adalékanyagot tartalmazó étel, ital, olajos magok, olajban sült ételek.

A bőr egészségesen tartásában is jelentős szerepet kaphat a talpreflexológia, az akupresszúra (ennek van egy konkrét szépségprotokollja is), továbbá a fülakupunktúra, ahol létezik egy hatásos "bőr-mesterpont", amellyel szintén pozitívan hathatunk.

Kedves Éva, ezúton is köszönöm a bizalmadat, amelyet a kérdésed sugall! Remélem, segítettem!
Jó egészséget kívánok: Benke Rita

Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.