Stressz, alkohol, dohányzás, egészségtelen életmód, mozgáshiány, környezetszennyezés, tartós gyógyszerhasználat és helytelen öltözködés. Ezek azok az okok, amelyek miatt egyre nagyobb probléma a férfimeddőség hazánkban. A hormonmaradványokat tartalmazó csapvíz, a csökkenő spermiumszám, a tájékoztatás hiánya, valamint a családalapítás időpontjának kitolódása pedig csak fokozza a reménytelenséget.

Sokan egy kortyot sem isznak a csapvízből, mert meggyőződésük, hogy olyan gyógyszer- és hormonmaradványokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsíthatják az emberi szervezetet - derül ki a Life.hu korábbi cikkéből. Egyre gyakrabban előforduló jelenség ugyanis a természetestől eltérő nemi jellegek megjelenése, különösen a női hormonok mennyiségének emelkedése a férfiak szervezetében.

Forrás: Thinkstock

Külföldi kutatási eredményekre hivatkozva sokan állítják, hogy a csapvíz is felelős lehet a hormonháztartás változásaiért, mivel a vizelettel együtt gyógyszermaradványok, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és hormonok is távoznak a szervezetből. Ezek pedig a csatornarendszeren keresztül bekerülnek a természetes vizekbe, vagyis az ivóvízbe is.

Így persze könnyű lenne azt mondani, hogy ne igyanak a férfiak csapvizet, de egy másik felmérés szerint az urakra nézve a palackozott üdítőitalok is károsak. "Legutóbb egy amerikai tanulmány talált rá bizonyítékot, hogy az italos- és ételesdobozokban alkalmazott vegyület csökkenti a spermaszámot, és rontja a hímivarsejtek mozgékonyságát" - írja egyik cikkében az Origo. Mint ismeretes, a műanyag palackokból szivárgó anyag, a biszfenol-A (BPA) a szervezetbe kerülve a legfontosabb női nemi hormonhoz, az ösztrogénhoz hasonlóan viselkedik. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal pedig korábban beszámolt arról is, hogy a biszfenol-A az ásványvizes palackokban is előfordulhat. "A vegyület ezen kívül a polikarbonátból készült étel- és italtárolókból (például cumisüveg, üdítős palackok, ételhordók, műanyag tányérok, mikrohullámú készülékekben használt edények stb.) kerülhet a szervezetbe."

Forrás: Thinkstock

Magyarországon ma minden ötödik pár küszködik azzal, hogy nem, vagy csak nagy nehézségek árán sikerül a gyermeknemzés. Ez azonban nem írható kizárólag a csapvíz, sem pedig a palackozott italok számlájára. A férfiakat különösen veszélyezteti az egészségtelen és mozgáshiányos életmód, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat, a helytelen öltözködés (például a divatos, de túl szűk farmerek) és a stressz is. Utóbbiról elsőre azt gondolnánk, hogy pusztán a női termékenységet akadályozza, ez azonban óriási tévedés. 

A dohányzás, az alkohol, a drog káros hatásaihoz sem fér kétség. " Jelenleg nem tudunk olyan kábítószerről, ami ne lenne káros, ráadásul a drogok az örökítőanyagot teszik tönkre. Az alkohol nehezíti a spermiumok mozgását a spermaplazmában, májat károsító hatása pedig csökkenti a férfihormonok szintjét" - állítja prof. Dr. Papp György, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság (MATT) elnöke. 

A MATT legutóbbi, hajdúszoboszlói kongresszusán elhangzott az a megdöbbentő tény is, miszerint hazánkban akár egymillió embert is érinthet a meddőség kérdése. Kiderült, hogy az esetek 40%-ában a férfi, 40%-ában a nő, 20%-ában pedig mindkét fél oka a sikertelenségnek. A szervezet elnöke az egyre szélesedő lehetőségekre is felhívta a figyelmet, de hangsúlyozta, hiába a többféle megoldás, a problémákkal küzdő férfiak mindössze 8-10 százaléka keres fel magától szakembert. 

"Kevés információval rendelkeznek az emberek a spermabankok szolgáltatásairól is. Ezek az intézmények nem csak akkor jelenthetnek segítséget, ha valakinek donorra van szüksége a megtermékenyítéshez, vagy tumoros betegséggel küzd, és a kezelésekkel együtt járó spermaszám-csökkenés vagy vazektómia előtt lefagyasztatja az ivarsejtjeit. A spermabanki tárolás biztonságot jelent mindenkinek, aki apa szeretne lenni. Érdemes elgondolkodni a lehetőségen azoknak is, akik élsportolnak, tartósan nagy stressznek vannak kitéve, speciális körülmények között - például melegben, sugárzó vagy kémiai anyagok közelében - dolgoznak. A spermabankolás költségei kezelhetők, igazodnak a magyar bérekhez. Mindenkinek joga van a gyermekvállaláshoz, a nyugalom pedig megvásárolható" – mondta prof. Dr. Papp György a már említett konferencián. 

Forrás: Thinkstock

 A Life.hu megkérdezte dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Budapest Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatóját, mi lehet az oka annak, hogy a férfiak nem élnek azokkal a lehetőségekkel, melyekkel biztosíthatnák a saját termékenységüket. A szakértő elmondta, hogy a legnagyobb probléma a tájékoztatással és a kommunikációval van. Ugyanis nemhogy az egészséges férfiakat, de még a betegeket sem tájékoztatják megfelelően. "A rákos betegek mindössze 20-30%-a értesül arról, hogy a sugárkezelések előtt lehetősége lenne levetetnie az örökítőanyagát. Ez pedig egy igen súlyos hiba."

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy valóban igazodnak-e az árak a mai átlagember pénztárcájához. Megtudtuk, hogy a férfiak esetében az előzetes laborvizsgálatokkal együtt körülbelül 50.000 forintba kerül a beavatkozás, a korlátlan tárolás díja pedig 5-10 ezer forint között mozog évente. Egyszeri alkalommal tehát valóban vállalhatónak tűnik az összeg. 

A meddőségi és endoszkópos specialista szerint fontos megjegyezni, hogy egyes külföldi országokban már nemcsak a férfiak, hanem a nők is választhatnak akár a szociális alapú ivarsejt fagyasztás lehetőségei közül is. Magyarországon azonban sajnos sokan még annak sincsenek tudatában, hogy bizonyos megbetegedések, például az onkológiai kezelés megkezdése előtt erre lehetőségük adódna a termékenység megőrzése érdekében.