Ha szükséged van egy kis felpörgetésre, egy csésze gőzölgő tea tökéletes megoldás lehet. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez a tradicionális ital az ellazításon túl az agy teljesítményét is fokozza.

A legújabb kutatás kimutatta, hogy körülbelül fél órával a fekete vagy zöld tea elfogyasztása után a neurológiai aktivitás jelentősen megnő, a memóriával és döntéshozással összefüggő folyamatokat is beleértve.

A tej sem számít

Az egyelőre nem lehet pontosan tudni, mely összetevői felelősek a hatásért, de korábbi kutatások arra utalnak, hogy a flavonoid nevű antioxidánsok kulcsszerepet játszhatnak, és ezt a hozzáadott tej sem befolyásolja. A flavonoidok a gyulladás kordában tartásában, a vérerek működésének javításában, és az artériaelzáródás megelőzésében is segítenek.

Így zajlott a kutatás

Az új kutatás során a Newcastle Egyetem munkatársai az agyhullámok vizsgálatával próbálták meghatározni a tea hatását a különböző neurológiai funkciókra. Nyolc önkéntest kértek meg arra, hogy fogyasszanak el egy csésze zöld vagy fekete teát, majd mérték az agyi aktivitásukat. A fejükre csatlakoztatott elektródák azt mutatták, hogy három fajta agyhullám erősödött a teaivást követő egy órában: az alfa, a béta és a théta. A Nutritional Neuroscience szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a legjelentősebb növekedés a théta hullámokban volt tapasztalható a fogyasztás utáni 30. és 90. perc között.

A tea fellendíti az agyi aktivitástForrás: Thinkstock

A fekete és a zöld tea egyaránt stimulálták az aktivitást, amely a jobb kognitív működéssel hozható összefüggésbe. Az alfa és a béta hullámok növekedése kevésbé jelentős, de hasonlóan kifejezett volt; ezek a hullámok az éberséggel, a memóriával és a logikus érveléssel állnak összefüggésben.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy naponta három-négy csésze tea fogyasztása csökkentheti a szívroham kockázatát. Az ital a 2-es típusú diabéteszt is megelőzheti, és kialakulása után lassítja a betegség előrehaladását. A benne lévő antioxidánsok bizonyítottan megállítják az öregedés bizonyos hatásait, a fekete tea rendszeres fogyasztása pedig láthatóan csökkenti a stressz szintet. A fehér tea az elhízás megelőzésében is segíthet, mivel visszaszorítja az új zsírsejtek növekedését.