A tea igenis okosít! Itt a bizonyíték!

Forrás: Thinkstock -
agy fellendülés tea test okos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szükséged van egy kis felpörgetésre, egy csésze gőzölgő tea tökéletes megoldás lehet. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez a tradicionális ital az ellazításon túl az agy teljesítményét is fokozza.

A legújabb kutatás kimutatta, hogy körülbelül fél órával a fekete vagy zöld tea elfogyasztása után a neurológiai aktivitás jelentősen megnő, a memóriával és döntéshozással összefüggő folyamatokat is beleértve.

A tej sem számít

Az egyelőre nem lehet pontosan tudni, mely összetevői felelősek a hatásért, de korábbi kutatások arra utalnak, hogy a flavonoid nevű antioxidánsok kulcsszerepet játszhatnak, és ezt a hozzáadott tej sem befolyásolja. A flavonoidok a gyulladás kordában tartásában, a vérerek működésének javításában, és az artériaelzáródás megelőzésében is segítenek.

Így zajlott a kutatás

Az új kutatás során a Newcastle Egyetem munkatársai az agyhullámok vizsgálatával próbálták meghatározni a tea hatását a különböző neurológiai funkciókra. Nyolc önkéntest kértek meg arra, hogy fogyasszanak el egy csésze zöld vagy fekete teát, majd mérték az agyi aktivitásukat. A fejükre csatlakoztatott elektródák azt mutatták, hogy három fajta agyhullám erősödött a teaivást követő egy órában: az alfa, a béta és a théta. A Nutritional Neuroscience szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a legjelentősebb növekedés a théta hullámokban volt tapasztalható a fogyasztás utáni 30. és 90. perc között.

A tea fellendíti az agyi aktivitást Forrás: Thinkstock

A fekete és a zöld tea egyaránt stimulálták az aktivitást, amely a jobb kognitív működéssel hozható összefüggésbe. Az alfa és a béta hullámok növekedése kevésbé jelentős, de hasonlóan kifejezett volt; ezek a hullámok az éberséggel, a memóriával és a logikus érveléssel állnak összefüggésben.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy naponta három-négy csésze tea fogyasztása csökkentheti a szívroham kockázatát. Az ital a 2-es típusú diabéteszt is megelőzheti, és kialakulása után lassítja a betegség előrehaladását. A benne lévő antioxidánsok bizonyítottan megállítják az öregedés bizonyos hatásait, a fekete tea rendszeres fogyasztása pedig láthatóan csökkenti a stressz szintet. A fehér tea az elhízás megelőzésében is segíthet, mivel visszaszorítja az új zsírsejtek növekedését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.