Somogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa beavatott minket izgalmas munkájának részleteibe. Kiderül, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, valamint hogy mennyire számít arcpirítónak, ha Magyarországon szakember segítségét kérjük a problémáink megoldásához. 

A legtöbb ember akkor fordul pszichológushoz, ha egy problémát hosszú ideje nem sikerült megoldania, tehát az illető „elakadt” az életében. A romló életminőség (például párkapcsolati vagy munkahelyi gondok) és a környezetünk visszajelzései ugyanúgy jelezhetik számunkra a változtatás esedékességét. A pszichológusok több problémakörrel is foglalkoznak, egyrészt életnehézségek megoldásával vagy kialakult panaszok (szorongás, kényszerességek) kezelésével. 

Forrás: Thinkstock

„Hosszú ideje tartó, nagyrészt krónikus szorongásos panaszokban tudunk segítséget nyújtani, valamint megállapítani és felmérni, hogy a páciens számára elegendő-e a pszichológiai konzultáció. Sokszor olyan eset is előfordul amikor  valaki nagyobbnak érzi a bajt – miközben valójában nincs is olyan nagy probléma. A terápiák első szakaszában a szakember objektív személyiségdiagnosztikát készít, feltérképezi az illető életvonalát, hogy kiderüljön, milyen segítségre van szüksége a páciensnek” – mondja a pszichológus. 

A hátunk mögött rajzoló pszichológus legendája – igaz, vagy sem?
Kötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár: ez egy pszichológus „menüje". De mégis, mit várunk el egy pszichológustól, miért megyünk hozzá, hogyan reagálunk a kezelésre és rá? Cikkünkben kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.

Agyturkászok vagy lélekgyógyászok?

A pszichológusok többféle emberi személyiségtípust is ismernek. „A pszichológus egy kicsit úgy működik, mint egy bonyolult számítógép. Felméri, hogy az illetőnek személy szerint mire van szüksége, és az alapján tervezi meg a páciens terápiáját. Elsődleges nézőpontunk, hogy gyógyszer nélkül tudjunk segíteni a betegeken, pszichoterápia segítségével. Amennyiben komolyabb problémákat diagnosztizálunk, adott esetben pszichiátert javaslunk – aki már gyógyszerrel tudja kezelni a helyzetet” – mondja Katalin. 

Vannak átfedések a pszichológus és a pszichiáter között, alapvető különbség főleg a tanulmányaikban tapasztalható.  Míg a pszichológus terápiákat, módszereket tanul a bölcsészkaron, addig a pszichiáter az orvostudományi egyetemet végzi el, ezáltal az utóbbiak fókusza inkább a nagy pszichiátriai kórképeken van. 

Forrás: Thinkstock

A köztudatban egyre kevésbé számít kínosnak, ha valaki pszichológushoz fordul. Az idősebb korosztálynál még tapasztalható egy bizonyos szégyenérzet, hiszen az ő elképzeléseik szerint csak az elmebetegeknek van erre szükségük. „Ha valaki ráveszi magát arra, hogy külső segítséget kérjen, az minden esetben jót jelent, arra utal, hogy belső igénye van a lelke karbantartására és fejlesztésére. Akik mégis téves elképzelésekkel indulnak neki egy alkalomnak, vagy bele lettek kényszerítve ebbe a helyzetbe, azok tudat alatt ezekkel a hiedelmekkel gátolhatják a terápia hatékonyságát. A terápia első szakaszában előfordulhat, hogy többet foglalkozunk a tévhitek eloszlatásával és az úgynevezett pszichoedukációval, így segítjük a pácienst, hogy többet tudjon meg a személyiség működéséről. Az esetleges berögződött tévhitek után a lelki problémák feltérképezése kerül előtérbe. Egyeseknél percekbe vagy alkalmakba is beletelhet, amíg feloldódnak, de egy profi szakember ezt nagyon gyorsan tudja oldani” – mondta a pszichológus.