Itt a nyár, vele együtt pedig kezdetét vette a legbulisabb időszak. A fesztiválszezon azonban csak a jobbik esetben szól a hajnalig tartó mulatozásról és a felejthetetlen élményekről: ha nem vagy elég óvatos, a te életedet is megkeserítheti néhány tipikus fesztiválbetegség. Szakértő segítségével megmutatjuk a leggyakoribbakat, és eláruljuk, hogyan előzheted meg és kezelheted őket.

Gombás fertőzések

A nem elegendő alvás, az egészségesnek és kielégítőnek cseppet sem nevezhető táplálkozás, a por, az emberek és a stressz mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyengüljön az immunrendszer, ezzel pedig szabad út nyílik az olyan betegségeknek, mint amilyen a gombás fertőzés is.

A tömegben könnyen elkaphatunk valamitForrás: Dreamstime

Dr. Kinyó Ágnes egyetemi adjunktus szerint főként a nem éppen megfelelő higiéniás feltételek okolhatók a betegség miatt: a közös zuhanyzók és a nedves környezet mind-mind hozzájárul a fertőzés kialakulásához, főleg a talpakon és a lábujjak között.

Javasolt a papucs használata tusoláskor, a bőr szárazra törlése fürdés után, zárt lábbeli (pl. bakancs) tartós viselésekor hintőpor, esetleg gombaellenes hintőpor használata  – árulta el a szakértő.

Húgyúti fertőzések

Az egyik leggyakoribb fertőző betegség főként a vízparton bulizókat veszélyezteti. Ha a vizes fürdőruha, fürdőnadrág a fürdés után is sokáig fennmarad, nagyobb a veszélye egy felfázásnak – magyarázta Kinyó Ágnes, aki szerint a megoldás az, ha strandolás vagy egy kiadós nyári zápor után minél gyorsabban lecseréljük egy szárazabb darabra a szettünket. 

Strandolás után ne hagyd sokáig magadon a vizes fürdőruhátForrás: Dreamstime

„Aki különösen hajlamos a húgyúti fertőzésekre, jobb, ha tart magánál gyorssegélyként antibiotikumot. Elérhető olyan foszfomicintartalmú készítmény, amelyet egy alkalommal kell alkalmazni, már a kezdődő tünetek esetén, és megelőzhető egy súlyosabb, makacsabb fertőzés kialakulása. Ez természetesen már vényköteles gyógyszer" – mondta el a szakértő, aki hangsúlyozta: súlyosabb fertőzéskor szükséges az orvosi ellátás és az elhúzódó antibiotikumos kezelés.

Ételmérgezés

Hiába vagy kellően körültekintő, még a legtisztábbnak vélt helyen kapott finomság után is jelentkezhetnek az ételmérgezés tipikus tünetei, amelyek az egész fesztiválérzést romokba dönthetik: ezek a hasmenés, a hányás, az émelygés, a remegés, a verejtékezés, amelyhez esetenként láz is társulhat. Kinyó Ágnes szerint az ételmérgezés elkerülhető, ha tiszta, ismert összetételű, szavatosságú folyadékot és ételeket fogyasztanak a fesztiválozók. 

Figyelj oda, mit eszel, kerüld a gyanús ételek fogyasztásátForrás: AFP

Több napos, nem hűtőben tárolt, bizonytalan állagú ételek és italok fogyasztása kerülendő. Romlandó, tojás-, tej-, majonéztartalmú ételeket nem javasolt hosszabb állás után megenni  – vélekedik a szakértő, aki szerint hányás és hasmenés esetében a legfontosabb az elvesztett folyadék pótlása, a gyomorkímélő diéta betartása, illetve szükség esetén a széntabletta alkalmazása. Ha azonban a tünetek tovább tartanak, mint 1-2 nap, esetleg heves hasi görcsök vagy láz is jelentkezik, mindenképp orvosi ellátás javasolt.

Szexuális úton terjedő betegségek

Akár egyetlen, védekezés nélkül létesített partnerkapcsolat is elég ahhoz, hogy elkapj valamilyen nemi úton terjedő megbetegedést, nem is beszélve a nem kívánt terhességről. Bármilyen nagy is tehát az a bizonyos lángolás, mindig légy észnél: ne váltogasd gyakran a partnereidet, és mindig használj óvszert.

Védekezz a fesztiválon is!Forrás: Dreamstime

Új partnerrel való kapcsolat után jelentkező tünetek esetén mindenképp orvosi vizsgálat, mintavétel és célzott kezelés szükséges  – javasolja a szakértő.