Nem lehet megmenteni a férfit, ha nem hagyja magát

Forrás: Dreamstime -
betegség aranyér hipochonder végbél férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábbi cikkünkben azt írtuk, nem az urak nyafogása miatt bukott meg a nekik készülő fogamzásgátló. Sok esetben azonban a szégyenérzetük és a tájékozatlanságuk áll a férfibetegségek prevenciójának útjába. Így van ez az aranyérrel is...

"Nagyon alacsony Magyarországon az egészségkultúra. Ez értendő a testi egészségre, a szellemire és a szociálisra is, de ezek nyilvánvalóan összefüggnek egymással. Persze nagy különbség van a városlakók és a vidéki lakosság között is. Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogyha bejön a rendelőbe egy férfi, és a végbélproblémáiról beszél, ugye mindig végig kell kérdezgetni, milyen egyébb betegségei vannak és milyen gyógyszereket szed rájuk. Legnagyobb részük azonban ilyenkor azt válaszolja, hogy

'mindjárt behívom a feleségemet, vagy felhívom telefonon', mert fogalma sincs, milyen baja van

és mire, milyen készítményt szed - mondta Dr. Csatár Éva, proktológus, gasztroenterológus. Valamiért ugyanis az ő egészségkultúrájuk sokkal mélyebben van, mint a nőké. Ezt csak megerősíteni tudta Prof. Dr. Rurik Imre, urológus, andrológus is, aki a Férfigyógyászat című könyv szerzője. A szakértők annak a felmérésnek a kapcsán beszélgettek, mely szerint

csak a magyarok ötöde fordul szakorvoshoz, ha szokatlan tüneteket észlel odalent.

Krizsó Szilvia, Dr. Csatár Éva, Prof. Dr. Rurik Imre és Dr. Bánfalvi Péter Forrás: FLOWPR

Bár az idő előrehaladtával egyre tudatosabbak az urak, azonban minden tizedik harminc alatti az ortopédusról és a filozófiai irányzatot képviselő fenomenológusról is azt hiszi, hogy férfigyógyász. Az érintettek jelentős része így a szakorvosi kivizsgálásig sem jut el, és korszerű gyógymódok helyett legfeljebb otthoni praktikákat vet be.

Minden ötödik férfi az orvosok előtt is trágárnak érzi magát és szégyenkezik, ha aranyérről, vagy nemi bajokról kell beszélnie. A többség a párjától kér tanácsot, ha szokatlan tünetet észlel odalent, szakorvoshoz viszont mindössze az érintettek ötöde fordul. Nem meglepő, hiszen a legfrissebb statisztikák szerint

csak kevesen tudják, kit kell felkeresni ilyen jellegű panaszokkal.

Egészségben és betegségben? Forrás: AFP

Minden tizedik megkérdezett szerint a hematológus (vérképző szervek megbetegedéseit vizsgáló orvos) és az ortopédus (mozgásszervi betegségeket vizsgáló orvos) is foglalkozik nemi bajokkal vagy végbéltájéki problémákkal. A szexuálisan leginkább aktív 18-29 éves fiatalok a legkevésbé tájékozottak: minden tizedik megkérdezett a filozófiai irányzatot képviselő fenomenológusokat is férfi problémákkal foglalkozó szakorvosnak gondolja. Ezzel szemben a férfigyógyászként praktizáló andrológusokról a férfiak fele soha nem hallott, de alacsony a proktológusok ismertsége is: tízből négy férfi sosem hallott még róluk.

Bár a nőgyógyászati szűrések régóta nem számítanak tabunak, a férfi bajokról még mindig csak szemérmesen beszélünk. A hererákról vagy a prosztatarákról tízből négy férfi szégyell beszélni, de ennél is kellemetlenebbnek érzik a nemi betegségeket, például a nemi szervi szemölcsöt vagy a gombás fertőzéseket. A fitymaszűkületet (amiről minden második válaszadó hallgat) a fiatal korosztály tartja a legkínosabbnak: a 18-29 éves férfiak kétharmada titkolja, ha érintett.

Pedig ezek a betegségek a fizikai tünetek mellett komoly lelki megterheléssel is járnak: hátrányt jelenthetnek a munkavégzésben, és minden ötödik válaszadó szerint ellehetetlenítik a szexuális életet.

A betegségek a fizikai tünetek mellett komoly lelki megterheléssel is járnak Forrás: AFP

"Ha az orvosok felé kínosnak érzik a betegséget az érintettek, akkor nagy eséllyel a párjukkal sem beszélik meg, ami könnyen tönkreteheti az együttléteket, és magányhoz, depresszióhoz vezethet. A nők ezzel szemben tudatosabbak és nyitottabbak: bár kifejezetten kellemetlen számukra a hüvelygombáról, vagy a hüvelygyulladásról beszélni, a mihamarabbi gyógyulás érdekében többségük megteszi a szükséges lépéseket." - hívta fel a figyelmet Kántor Nedda, szakpszichológus

A népbetegségnek számító aranyérbetegség szintén tabu téma a férfiaknál: bár a válaszadók felének volt már aranyeressége, csak tizedük ment el proktológiai vizsgálatra, 12%-uk pedig más orvost keresett fel a panaszaival. A végbéltáji panaszoktól szemérmesek lesznek: egy proktológiai vizsgálat során minden ötödik férfi trágárnak, vagy gyerekesnek érzi a panaszokat leíró szavakat, és szégyelli a tüneteket. Sokan csak 2-3 hét után fordulnak orvoshoz, kétharmaduk ugyanis abban bízik, hogy magától elmúlik a betegség, tízből hárman pedig házi praktikákkal próbálják kezelni a végbéltáji problémákat.

Sok férfit a társadalom felől érkező elvárások is visszatartanak a vizsgálattól.

Közel minden hatodik férfi és a nők 12%-a úgy véli: egy férfi legyen olyan erős, hogy orvosi segítségnyújtás nélkül is kibír bizonyos egészségügyi problémákat. "Az említett betegségek felismerése és kezelése kulcsfontosságú, hiszen az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mi minden állhat a háttérben. Az aranyérbetegségnek tulajdonított tünetek, mint a vérzés, a váladékozás vagy a nehezített székletürítés vastagbéldaganatra is utalhatnak, ezért különösen fontos a szakorvosi konzultáció és a szakszerű terápia" - hívta fel a figyelmet Dr. Csatár Éva.

Sok férfit a társadalom felől érkező elvárások is visszatartanak a vizsgálattól Forrás: Dreamstime

Prevenció? Ugyan már!

Nemcsak a tünetekről, de a megelőzésről sem szeretünk beszélni: tízből négy férfi legalább 10 percet, minden tizedik pedig legalább 15 percet tölt a mosdóban székletürítés során, de mindössze 17%-uk van tisztában azzal, hogy a hosszas ücsörgés és erőlködés növeli például az aranyér kialakulásának az esélyét. A mozgásszegény életmód szintén kockázati tényező: a 18-29 évesek közül minden ötödik férfi napi 10 órát ül, minden tizedik megkérdezett pedig rendkívül sokat, akár napi 12 órát is egyhelyben tölt.

Legtöbbször a szokatlan tüneteket sem veszik komolyan a férfiak: a húgycsőgyulladásra is utaló égő, viszkető vizelés esetén a férfiak ötöde egy hét után, minden tizedik megkérdezett pedig csak 2-3 hét után fordul orvoshoz. Hasonlóan tesznek a prosztataproblémára utaló akaratlan vizeletcsepegésnél vagy a végbélkörnyéki viszkető érzésnél is.

A nők kétharmada ezzel szemben már 3-4 nap után orvoshoz fordul, ha égő érzést tapasztal,

de tízből négyen vizeletcsepegésnél és végbélkörnyéki viszketésnél is napokon belül felkeresnek egy szakértőt. "A legtöbb férfi szabályosan retteg az urológiai vagy proktológiai vizsgálatoktól, pedig egy egyszerű szűrés vagy időben felismert tünet életet menthet - és higgyék el, számunkra ezek tényleg rutinvizsgálatok. Sokan ódzkodnak a kezelésektől is, a végbéltájéki problémákra ajánlott kenőcsöket és kúpokat sokan túl macerásnak érzik, különösen akkor, ha a munkahelyükön is időt kell fordítaniuk a kezelésre. A szakorvosokat az életvitelhez jobban illeszkedő terápiás módszerek miatt is érdemes felkeresni: ma már számos betegség, például az aranyérbetegség tünetei is enyhíthetők tablettával, ami a megkérdezett férfiak csaknem kétharmadának könnyebbséget jelentene a betegség kezelésében" - foglalta össze Dr. Bánfalvi Péter, proktológus.

A legtöbb férfi retteg az urológiai, proktológiai vizsgálatoktól Forrás: Dreamstime

A felmérés szerint tízből hat pasinak könnyebbséget jelentene, ha például egyszerűen, tablettával gyógyíthatná az aranyeres panaszait. Megkérdeztünk erről egy igazán egézségtudatos, már-már hipochonder férfit, a 30 éves Andrást. Arról faggattuk, miért tarja jobbnak a tablettát annál, mintha helyben, kenőcsökkel és kúppal kezelné aranyérpanaszait. "Azért, mert diszkrétebb. Könnyebb bevenni egy tablettát, mint odanyúlni, kenegetni. Jó, hogy nem kell hozzáérni, elég csak bevenni egy bogyót, amit megtehetünk munka közben, vagy a kocsiban is. Vagyis nem ciki.

Azt is megkérdeztük, nem tart-e a tabletta mellékhatásaitól: "Ha lenne ilyen panaszom, egész biztosan a tablettát választanám, a már említett dolgok miatt.

Azt, hogy mennyire teheli meg a májat, illetve mi megy végbe a szervezetben, tuti nem érekli a fériakat, örülnek, hogy elmúlik a probléma."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.