Barabás Évi felelős gazdiként készül a nyárra kutyájával, Hugóval. Május 10-én, a Szívférgesség Napján a kutyák egészségét veszélyeztető élősködők elleni védelem kapcsán Dr. Baji Balázs véleményét is kikérte. Bár rutinos kutyásként hallott már a kedvenceinkre halálos veszélyt jelentő szívférgességről, amelyet szúnyogok terjesztenek, a ma már állatorvosként is praktizáló olimpikontól is sok hasznos tanácsot kapott.

Barabás Évi családtagként tekint kutyájára, így az egészsége megőrzésére kiemelt figyelmet fordít. Ezért is missziója, hogy Dr. Baji Balázzsal együtt felhívják a figyelmet a kutyusokra halálos veszélyt jelentő szívférgességre, amelynek kórokozója szúnyogok által terjed, főleg a vízpartokon, a tavaszi és nyári időszakban. A szívférgesség nem csak a kutyákra veszélyes, a gazdik is megfertőződhetnek.

„Alapvetően egy újkeletű betegségről van szó, de már sok gazdi ismeri és védekezik ellene, viszont még mindig vannak, akik a rendelőkben hallanak először a szívférgességről. Fontosnak tartom, hogy minden gazdi megismerje ezt a könnyen megelőzhető, ellenben nagyon nehezen kezelhető parazitás megbetegedést" – árulta el az állatorvosként is praktizáló olimpikon gátfutó, Dr. Baji Balázs. „Állatorvosként és magánemberként is fontosnak tartom négylábú barátaink védelmét és gondozását, ezért a szívférgesség fontosságára és megelőzésére figyelmet felhívó kampányban is szívesen veszek részt. Remélem, hogy közvetve ezzel is tudok javítani kiskedvenceink egészségén" - tette hozzá. 

„Akkor hallottam először a szívférgességről, amikor egy ismerősöm kutyája megbetegedett. Még pont időben érkezett a segítség, de hatalmas őrület és tortúra volt a kezelés időszaka" – árulta el Barabás Évi, Hugó gazdija. „Felelős állattartóként sok-sok olyan problémával visszük orvoshoz a kutyánkat, amelynek szemmel látható jele van, a szívférgességet azonban csak akkor ismerhetjük fel időben, ha évente szűrésre járunk kedvencünkkel."

 Évi és kutyája nap mint nap sétálnak a Hajógyári-szigeten és a Kutyabarát Balaton szolgáltatásait és programjait is nagyon kedvelik, így gyakran töltik az időt vízparton, amely különösen veszélyeztetett terület. „Hugó mindig megmorogja a körülötte szálló rovarokat, és próbálja őket elkapni, de a szúnyogok elleni védekezést nem bízhatjuk kutyáinkra. A kakis zacsi és kislabda mellett most már a szúnyogriasztó csepp is állandó nyári kellékünk" – osztotta meg Évi.

Barabás Éva és kutyája, HugóForrás: Origo

Hugó édesanyja, Picur kutya volt a műsorvezető első kutyusa, így Évi jelen volt Hugó születésénél, amely pont az állatok világnapjára esett. „A kistesó, egy lánykutya sajnos a szülőcsatornába szorult és meghalt, Hugó császármetszéssel jött a világa, így előbb tarthattam én a kezemben, mint hogy a mamája látta volna" – meséli Évi, aki azt is elárulta, kutyájának apukája is ismerős lehet sokaknak. „Falusi Mariann Peti kutyájától örökölte Hugó hatalmas szerelmét, a labdák iránti szenvedélyét. Szinte előbb labdázott, minthogy megtanult volna járni."