Már egy doboz energiaital elfogyasztása is károsan hat a szervezetre

Forrás: Thinkstock -
kutatás energiaital káros koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy már egy doboznyi energiaital elfogyasztása is károsan hat az egészségünkre.

Már egyetlen doboz energiaitaltól is károsodhat az érrendszerünk – számolt be az Origo. A lap azt írja, nem kell nagy mennyiséget fogyasztanunk az italból ahhoz, hogy jelentkezzenek a káros hatásai.

Egy friss kutatás szerint egy egészséges fiatal felnőttnél röviddel egy pohár energiaital elfogyasztása után már látványosan romlani kezd a vérerek állapota. Azt azonban egyelőre a szakemberek sem tudják megmondani, pontosan mely összetevő okozza ezt a hatást.

Szakértők szerint jobb, ha inkább nem fogyasztunk energiaitalokat Forrás: Thinkstock

Azt gyanítjuk, hogy a koffein és valamelyik másik energiaital-összetevő, például a taurin kombinációja az, ami károsodást idéz elő az érrendszer működésében. Annyi biztos, hogy kutatásunkban az endoteliális funkció 90 perccel az energiaital elfogyasztása után gyengült” – nyilatkozta John P. Higgins kardiovaszkuláris megbetegedésekkel foglalkozó specialista, a houstoni McGovern Medical School at UTHealth kutatója.

A kutató úgy véli, a legveszélyeztetettebb csoportba különösen a fiatalok, a koffeinre érzékenyek, a várandós nők, az élsportolók, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, illetve egyes, stimulánsként ható gyógyszereket szedő páciensek tartoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.