Az orrcseppfüggőség városi legenda, vagy valós, létező jelenség? Hogyan alakulhat ki, miképpen ismerhetjük fel a jeleit, és mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj?

Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, az orr nyálkahártyája gyors duzzadásra és ernyedésre képes. Ez a természetes folyamat a két orrüregben felváltva, és általában észrevétlenül zajlik. Ám a nyálkahártya károsodásakor, például egy klasszikus nátha esetén, az orrduzzanat tartama fokozódik, ami orrdugulást eredményezhet. Ezt enyhítendő, sokan a patikákban recept nélkül kapható orrspray-ket hívják segítségül, amelyek ugyan gyors enyhülést hozhatnak, ám nem megfelelő használatuk komoly károkat is okozhat. Mik lehetnek ezek, illetve mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A recept nélkül kapható orrspray-k nem megfelelő használata komoly károkat is okozhatForrás: Shutterstock
Mi az a nem megfelelő használat?
Nem megfelelően használja az ilyen típusú orrspray-ket az, aki a megjelölt maximális időtartamon (ami általában 7-10 nap), illetve a szavatossági időt meghaladóan alkalmazza őket.

Függőség alakulhat ki

Nátha idején az orrcsepp vagy orrspray használata általában gyors enyhülést hoz: lelohasztja az orrnyálkahártya-duzzanatot, így megkönnyíti az orrlégzést. Ám ha ezeket a szereket nem az előírásnak megfelelően alkalmazzuk, akkor könnyen függőkké válhatunk! A huzamos ideig tartó használat ugyanis szövetközi vizenyőt (ödémát) okozhat, ami az orrnyálkahártya tartós duzzanatához vezet. Ekkor esünk bele a saját csapdánkba: egyre többször és többször van szükségünk az orrcsepp vagy orrspray segítségére ahhoz, hogy megkönnyítsük az orrlégzésünket, ám ezzel együtt egyre távolabb kerülünk a valódi megoldástól.

Ha azon kapjuk magunkat, hogy orrcsepp nélkül már nem tudjuk elképzelni a jó orrlégzést, és naponta akár több flakon tartalmát is elhasználjuk, mindenképpen gondoljunk arra, hogy valószínűleg függők lettünk.

Ha naponta akár több flakon tartalmát is elhasználjuk, akkor valószínűleg függők lettünkForrás: Shutterstock

Mi lehet a megoldás?

Ne késlekedjünk segítséget kérni! Többen esnek ebbe a hibába, mint gondolnánk. Természetesen van rá mód, hogy megszüntessük a függőséget, azonban, mint minden egyéb káros szokástól való szabadulás, ez is sok türelmet követel tőlünk. Az első lépés az addig használt készítmények elhagyása. Igaz, ez rövid távon tovább nehezítheti az orrlégzést. A gyógyulást segítendő, az orvosok ebben az átmeneti időszakban általában receptre kapható allergia és idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére használatos, szteroidos orrspray-ket szoktak javasolni. Ezek segítenek visszaállítani az orr megfelelő működését. A károsodott nyálkahártya mielőbbi gyógyulása érdekében a kezelést érdemes tengervizes sóoldatos orröblítéssel, illetve a regenerációt elősegítő hatóanyagok alkalmazásával kiegészíteni. A számunkra legmegfelelőbb készítmény megválasztásában kérjünk tanácsot orvosunktól vagy gyógyszerészünktől.