orrnyálkahártya phytotec2019 orrcsepp egészség orrspray függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orrcseppfüggőség városi legenda, vagy valós, létező jelenség? Hogyan alakulhat ki, miképpen ismerhetjük fel a jeleit, és mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj?

Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, az orr nyálkahártyája gyors duzzadásra és ernyedésre képes. Ez a természetes folyamat a két orrüregben felváltva, és általában észrevétlenül zajlik. Ám a nyálkahártya károsodásakor, például egy klasszikus nátha esetén, az orrduzzanat tartama fokozódik, ami orrdugulást eredményezhet. Ezt enyhítendő, sokan a patikákban recept nélkül kapható orrspray-ket hívják segítségül, amelyek ugyan gyors enyhülést hozhatnak, ám nem megfelelő használatuk komoly károkat is okozhat. Mik lehetnek ezek, illetve mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A recept nélkül kapható orrspray-k nem megfelelő használata komoly károkat is okozhat Forrás: Shutterstock

Mi az a nem megfelelő használat?

Nem megfelelően használja az ilyen típusú orrspray-ket az, aki a megjelölt maximális időtartamon (ami általában 7-10 nap), illetve a szavatossági időt meghaladóan alkalmazza őket.

Függőség alakulhat ki

Nátha idején az orrcsepp vagy orrspray használata általában gyors enyhülést hoz: lelohasztja az orrnyálkahártya-duzzanatot, így megkönnyíti az orrlégzést. Ám ha ezeket a szereket nem az előírásnak megfelelően alkalmazzuk, akkor könnyen függőkké válhatunk! A huzamos ideig tartó használat ugyanis szövetközi vizenyőt (ödémát) okozhat, ami az orrnyálkahártya tartós duzzanatához vezet. Ekkor esünk bele a saját csapdánkba: egyre többször és többször van szükségünk az orrcsepp vagy orrspray segítségére ahhoz, hogy megkönnyítsük az orrlégzésünket, ám ezzel együtt egyre távolabb kerülünk a valódi megoldástól.

Ha azon kapjuk magunkat, hogy orrcsepp nélkül már nem tudjuk elképzelni a jó orrlégzést, és naponta akár több flakon tartalmát is elhasználjuk, mindenképpen gondoljunk arra, hogy valószínűleg függők lettünk.

Ha naponta akár több flakon tartalmát is elhasználjuk, akkor valószínűleg függők lettünk Forrás: Shutterstock

Mi lehet a megoldás?

Ne késlekedjünk segítséget kérni! Többen esnek ebbe a hibába, mint gondolnánk. Természetesen van rá mód, hogy megszüntessük a függőséget, azonban, mint minden egyéb káros szokástól való szabadulás, ez is sok türelmet követel tőlünk. Az első lépés az addig használt készítmények elhagyása. Igaz, ez rövid távon tovább nehezítheti az orrlégzést. A gyógyulást segítendő, az orvosok ebben az átmeneti időszakban általában receptre kapható allergia és idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére használatos, szteroidos orrspray-ket szoktak javasolni. Ezek segítenek visszaállítani az orr megfelelő működését. A károsodott nyálkahártya mielőbbi gyógyulása érdekében a kezelést érdemes tengervizes sóoldatos orröblítéssel, illetve a regenerációt elősegítő hatóanyagok alkalmazásával kiegészíteni. A számunkra legmegfelelőbb készítmény megválasztásában kérjünk tanácsot orvosunktól vagy gyógyszerészünktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.