"Számít az az egy nő. Minden nő számít" - Közérthetően a mellrákról

Forrás: MTI/Beliczay László -
Egészség Hídja mellrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen a hétvégén tartja "Minden Nő Számít!" rendezvényét, amely a Magyar Tudományos Akadémián tartott szakmai programokat követően a figyelemfelhívó Rózsaszín Lánchídi Sétával zárul. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 2003 óta szervezi a Hídsétát és az azt megelőző konferenciákat. A Lánchidat azért világítják meg rózsaszínre, a mellrák elleni küzdelem színére, hogy felhívják a társadalom figyelmét a mellrák betegségre, a konferenciákat pedig azért szervezik, hogy legyen olyan fórum, ahol hétköznapi nyelven lehet meghallgatni tudományos tartalmú előadásokat a betegséggel kapcsolatosan.

"Számít az az egy nő. Minden nő számít. A rákkutatás tudománya lenyűgöző mindaddig, amíg a betegség feltérképezéséről és a kezelések komplexitásáról szól. De a mellrák orvosi valósága folyamatos kihívások elé állítja a tudományos gondolatot. Nincs olyan szövettan, ami ki tudná mutatni a veszteséget, vagy olyan mammográfiás felvétel, ami megmutatja az emberi szenvedést. Felvilágosítás és hozzáférés. Végül mindig ez a két tényező az, ami számít" - nyilatkozta a betegségről Nancy G. Brinker, gyógyult mellrákbeteg, a Susan G. Komen Mellrák Alapítvány megalapítója, amelyet a betegségben 1980-ban elhunyt egyetlen nővére emlékére hozott létre.

Nancy Brinker Forrás: AFP/Karen Bleier

"Tizennyolc évvel ezelőtt, az Egészség Hídja Összefogás alakulásakor még sokkal kevesebbet tudtunk a mellrákról. Tabu volt, nem beszéltünk róla. Az állami szűrőprogramnak, az aktivistáknak, a mellrákkal foglalkozó szervezeteknek, a civilszervezeteket segítő szakembereknek, a támogató cégeknek köszönhetően most már nem tabu. Azért szervezzük ezeket a rendezvényeket, hogy a média segítségével minél több nőt elérjünk az információ erejével azért, hogy az emlőráktól való rettegés helyét az optimistán racionális gondolkozásra épülő, az elérhető eszközöket helyesen használó viselkedés foglalja el mind az egészséges, mind a már daganattal élő nők gondolkodásában" - mondta Dr. Vass László, az Egészség Hídja Összefogás egyik alapítója.

Forrás: MTI/Beliczay László

A séta előtt óriási graffiti falat festenek ki közösen a résztvevők. A Lánchíddal együtt naplementekor rózsaszínbe öltözik a Szabadság szobor és a Gellért hegyi vízesés is.

A programról itt olvashatsz bővebben: https://www.facebook.com/events/2439626609438461/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.