Fel vagy fázva? Kezeld mielőbb, nehogy nagyobb baj legyen belőle!

felfázás urzinol2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felfázásnak a húgyhólyag bakteriális fertőzését nevezzük, melynek kialakulásához az kell, hogy a húgyútba került kórokozók a húgyhólyagba feljutva megtelepedjenek, elszaporodjanak és gyulladást okozzanak. A felnőttkori felfázás több nőt érint, mint férfit, ennek oka pedig az, hogy a nőknek rövidebb a húgycsövük, így könnyebb a megfertőződés. Ha nem sikerült megelőznünk a betegséget és megvan a baj, semmiképp se hagyjuk kezeletlenül, mert szövődményekkel járhat.

A felnőttkori felfázás tünetei


Legjellemzőbb tünet a gyakori vizelési inger, ám a vizelet mégis nehezebben ürül, esetleg csak néhány csepp távozik. Gyakran fájdalom, égő, csípő érzés társul hozzá, és nem ritka a véres vizelet sem, ami az egyik legijesztőbb tünet. Aki hajlamosabb az efféle fertőzésre, különösen figyelnie kell a hajlamosító tényezők elkerülésére, például arra, hogy télen ne üljön le a szabadban, vagy hogy strandolás után mielőbb cserélje le a vizes fürdőruháját. Gyakran ismétlődő hólyaghurut esetén szükség lehet orvosi kivizsgálásra, ugyanis a tünetek mögött állhat például húgyúti rendellenesség, immungyengeség, PCOS. A felfázás oka gyakran banális, ilyenkor érdemes több folyadékot fogyasztani és sokat pisilni, hogy megakadályozzuk a baktériumok megtelepedését.

A legjellemzőbb tünet a gyakori vizelési inger, ám a vizelet nehezebben ürül, gyakran csak néhány csepp távozik Forrás: Shutterstock

A felfázás megelőzése


Nem mindig tudjuk kivédeni a felfázást, de sokat tehetünk a betegség elkerülése, megelőzése érdekében. A két alapvető szabály a már említett bőséges napi folyadékfogyasztás és az, hogy ne tartogassuk a vizeletet. Ezenkívül a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzése végett egyebek között a megfelelő higiéniára, az alsónemű körültekintő megválasztására, az indokolatlan hüvelyöblítés mellőzésére is érdemes figyelmet fordítani.

Húgyúti fertőzések szövődményei


Nőknél a leggyakoribb szövődmény a vesemedence-gyulladás, férfiaknál pedig a prosztata, a here, valamint a mellékhere gyulladása, illetve náluk is kialakulhat vesemedence-gyulladás. A húgyutakban, illetve a húgyhólyagban megtelepedő, elszaporodó kórokozók a vesébe is bekerülhetnek, ott gyulladást, de akár súlyos károsodást is okozhatnak.

Ritkán, de a húgyúti fertőzés akár vérmérgezést is okozhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel Forrás: Shutterstock

Kezelése

A húgyúti fertőzéseket sok esetben antibiotikummal kezelik, ám ha időben, az első tünetek jelentkezésekor felismerjük a bajt, elég lehet, ha gyógynövény alapú gyógyszert használunk. A medveszőlőlevél hatóanyagából készült gyógyszerek az egyik legismertebb és leginkább bevált húgyúti fertőtlenítők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.