Koronavírus - Bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet

Forrás: AFP -
járvány koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma kilencre nőtt. A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedéssel, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Beszélt arról is, hogy átalakul a háziorvosi ellátás, bizonyos fokú racionalizálást vezetnek be, hogy minimálisra csökkentsék az orvos-beteg, beteg-beteg találkozásokat. Közölte: járásonként és kerületenként az akut légúti betegségben szenvedőknek külön "ellátó egységet" jelölnek ki, tehát fizikailag is elkülönítik őket a többi betegtől. Ez a rendszer jelenleg kialakítás, szervezés alatt van, de reményeik szerint egy héten belül működhet - tette hozzá.

Koronavírus - Bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet Forrás: AFP

Arra a kérdésre, hogy az elhunytakat tesztelik-e koronavírusra, Müller Cecília nemmel felelt. Jelezte, az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hiszen ha a halál oka ismert, felesleges a boncolás. Mint mondta, ritkán, de előfordul, hogy az elhunytról nem derül ki, hogy koronavírus-fertőzött volt-e, azonban, ha a gyanú felmerül, akkor a halál beálltát követően még egy rövid ideig tesztelhető az elhunyt a kontaktszemélyek felderítése érdekében.

A szakember a járvány terjedési üteme kapcsán beszélt arról is, hogy Magyarország előnyös helyzetben van, mert számos - a járványt lassító - intézkedés meghozatalánál időben lépett.

Arra vonatkozóan nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy meddig tarthat a járvány, de jelezte, készülnek erre vonatkozóan modellszámítások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.