természetes gyógymód front egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan érzékenyek a frontokra, és bizony megsínylik az időjárás-változásokat. Míg valaki észre sem veszi őket, addig másoknál erősebb rosszulléteket is magával hozhat a hőmérséklet ingadozása, a légnyomás vagy a páratartalom változása, ez pedig nagyon megnehezítheti a mindennapokat. Szerencsére van néhány természetes praktika, amellyel enyhíthetőek a tünetek.

Sokan nem is tudják, hogy frontérzékenyek, mivel nem hozzák összefüggésbe a rossz közérzetet, fáradtságot, fejfájást vagy ízületi fájdalmakat az időjárás megváltozásával. Hazánkban pedig különösen változékony az idő, és gyakran jönnek-mennek a különböző frontok. Az idősek, a csecsemők, a változó korban lévők, illetve a cukorbetegséggel és magas vérnyomással küzdő emberek erre hatványozottan érzékenyek.
Nem mindegy, hogy hideg vagy meleg frontról beszélünk, ugyanis mindkettő más-más tünetet okozhat az emberi szervezetben.

Sokan érzékenyek a frontokra, és bizony megsínylik az időjárás-változásokat Forrás: Shutterstock

Milyen tüneteket okoznak a frontok?

Melegfront esetén nő a hőmérséklet és a pártartalom, de a légnyomás csökken. Ennek hatására a pulzusszám megemelkedik, csökken a koncentrációképesség, ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak lehetünk, előjöhet migrénes fejfájás. Fokozódnak a szív- és érrendszeri panaszok, megnőhet az infarktus és trombózis kialakulásának esélye, felerősödnek az allergiás tünetek és vérnyomás problémák alakulhatnak ki. Ezek a tünetek már a front érkezése előtt jelentkeznek.

Amikor hidegfront érkezik, csökken a hőmérséklet és a páratartalom, viszont nő a légnyomás. Ez pedig ízületi fájdalmakhoz, nyugtalansághoz, alvászavarokhoz, vérnyomás emelkedéshez vezethet. Nagyobb eséllyel alakulnak ki epilepsziás és asztmás rohamok, gyomor- epe- és vesegörcsök. Ilyenkor megnő a koraszülések aránya is. Szintén okozhat ingerlékenységet, fáradtságot, tompulhatnak a reflexet, mint a melegfrontnál. Ám ez esetben a tüneteket a front átvonulása alatt és után érezhetjük leginkább.

Mit tehetünk ellene?

A különféle gyógyteák sokat segíthetnek a frontérzékenység kellemetlen tüneteivel szemben. A gyömbértea például kiváló stresszoldó, és segít ellazulni, harmóniába kerülni. Az orbáncfű szintén nyugtató hatással van az idegekre. Ha görcsös panaszokkal küzdünk, akkor a cickafark tea remek megoldás. A kurkuma a gyulladáscsökkentésben és az izomfájdalmak enyhítésében kiváló, ezenkívül hígítja a vért, és javítja a keringést. A citromfű mind a hidegfront, mind pedig a melegfront esetén ajánlott, ugyanis magas illóolaj tartalma miatt kiváló görcsoldó és nyugtató hatású.

A hideg-meleg váltózuhany sokat segíthet a nehéz napokon, ugyanis ez nagyon jó hatással van a keringésre, és megedzi a hőszabályozó rendszerünket. A migrénes fejfájás megelőzésében is sokat segíthet. A váltózuhanyt mindig hideg vízzel fejezzük be.

A hideg-meleg váltózuhany sokat segíthet Forrás: Shutterstock

Akár hiszed, akár nem, a sport még a frontérzékenységre is kihat. Ha nem mozogsz eleget, az felerősítheti a panaszokat. A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, az oxigénellátást, illetve a stresszre is jó hatással van. Még jobb, ha szabadban sportolunk, és szoktatjuk magunkat az időjárás változásához.

Az ingerlékenység ellen hatásosak a gyógynövényes illóolajok. Párologtathatjuk őket vagy fürdővízbe is csepegtethetünk. A citromfű olaja remek az idegek erősítésére és nyugtatására, a levendula szintén oldja a feszültséget, és enyhíti a depressziót, lehangoltságot. A keserűnarancs kiváló alvászavarok ellen. A borsmenta olaj pedig javítja a koncentrálóképességet.

Nagyon sokat számít a megfelelő táplálkozás és a vitaminbevitel is, ha rosszul éled meg az időjárás-változásokat. A B2, C és K vitamin, illetve a kálium és magnézium csökkentheti a kellemetlen tüneteket. Lehetőleg fogyasszunk sok rostban gazdag ételt, nyers zöldséget és gyümölcsöt, tojást, sajtokat, olajokat, és kerüljük a finomított élelmiszereket, gyorsételeket, a gyulladásokat okozó cukrot és alkoholt. Ami még nagyon fontos, hogy figyelj oda a folyadékbevitelre, mert ezen is nagyon sok múlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.