Szex azokon a napokon? Mutatjuk a veszélyeit

Forrás: Shutterstock -
szex menstruáció micovag2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruáció alatti szex sokak számra tabu, másoknál viszont nem állhat az élvezetek útjába a vérzés. Természetesen nem tilos ilyenkor az együttlét, ám nem árt tisztában lenni azzal, milyen veszélyekkel járhat!

A menstruáció alatti szex megosztja mind a nőket, mind a férfiakat. Sokaknak elképzelhetetlen, hogy ilyenkor is élvezetes lehet az együttlét, akár kényelmetlennek is tarthatják, míg mások számára ez nem jelent akadályozó tényezőt.

A szakértők szerint a vérzés alatti szex egyáltalán nem tilos, egyes esetekben akár még enyhítheti is a menstruációs görcsöket, bár sokakat éppen az erősebb fájdalom tart vissza attól, hogy azokon a napokon is együtt legyenek párjukkal.

Természetesen vannak veszélyei is a menstruáció alatti szexnek, ezeket nagyon fontos tudnunk, mielőtt eldöntjük, belevágunk-e,

hiszen az intim terület a szervezetünk egyik legérzékenyebb pontja, ezért érdemes mindent megtennünk azért, hogy megóvjuk a betegségektől.

Természetesen vannak veszélyei is a menstruáció alatti szexnek, ezeket nagyon fontos tudnunk, mielőtt eldöntjük, belevágunk-e Forrás: Shutterstock

Ezek a veszélyei

A menstruáció alatt a nők sokkal fogékonyabbak a különböző fertőzésekre. Ennek az oka, hogy a havi vérzés idején a méhszáj enyhén kinyílik, így könnyebben jutnak be a baktériumok, ráadásul ilyenkor a vagina pH-értéke is megváltozik. Normális esetben 3,8 és 4,2 közé esik, egyensúlyát főleg a hüvelyfalban lévő sejtek, és a hüvelyben természetesen jelenlévő jótékony baktériumok, a Lactobacillusok vagy más néven tejsavbaktériumok által termelt tejsav tartja fenn.
A vérzés alatt azonban magasabb a hüvely pH-értéke. A menstruáció alatti együttlét során az ondó hüvelyhez képest lúgosabb kémhatása tovább csökkentheti a jótékony baktériumok számát a hüvelyben, ami

gyengíti az intim terület saját védelmi rendszerét,

ezáltal szintén fokozhatja a hüvelygomba kialakulásának esélyét, melyet a Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okoz. Ezek a gombák normál esetben is jelen vannak a hüvelyben, csak éppen addig nem okoznak problémát, amíg a tejsavbaktériumok száma megfelelő. Viszont

a menstruáció, valamnt a menstruáció alatti szex felboríthatja az intim terület kényes egyensúlyát, ez pedig könnyen utat engedhet a Candida elszaporodásának.

Az óvszer használata a nem kívánt terhesség mellett a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd Forrás: Shutterstock

A hüvelygomba sűrű, darabos, sárga vagy fehér színű folyással jár, ám a legkellemetlenebb tünet az intim tájékon jelentkező égő, viszkető érzés.

Ezeken a napokon is átadhatnak nemi betegségeket egymásnak a partnerek: a HIV például a menstruációs vérben is jelen lehet, de egyéb szexuális úton terjedő betegségekre is fogékonyabb lehet a szervezet a menstruáció alatt.

Mi tehetünk?

Higiénia
Természetesen a megfelelő intim higiéniára a menstruáció alatt is figyelmet kell fordítanunk, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a hüvely öntisztuló szerv, vagyis nincs szükség arra, hogy bármilyen szert alkalmazzunk, ezekkel ugyanis könnyen felboríthatjuk az intim terület egyensúlyát, ami a vérzés alatt egyébként is eltér a megszokottól. A rendszeres tampon- és betétcserére fokozottan oda kell figyelnünk, valamint nem ajánlatos a tampon éjszakai használata.

Védekezés
A biztonságos szexuális együttlét mindig fontos, nemcsak ekkor, ugyanis az óvszer használata a nem kívánt terhesség mellett a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.