A daganatos megbetegedések 75 százaléka ez a ráktípus: életet menthet a szűrés

Forrás: Shutterstock -
melanoma daganat rák (betegség)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A melanóma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, messze az egyik leghalálosabb bőrrák. A daganatos megbetegedések közel 75 százalékáért felelős, a betegek száma pedig világszerte egyre nő. Mivel az utóbbi években jelentősen megugrott a melanoma előfordulása Magyarországon is, javasolt bármilyen gyanús bőrelváltozás esetén bőrgyógyászhoz fordulni.

Több ok is húzódhat amögött, hogy világszerte egyre több melanómás esetet diagnosztizálnak a fehérbőrű lakosság körében: leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is.

A melanoma kialakulásának kockázata összefügg a napozás okozta bőrégéssel, melyért az UV-B sugárzás felelős. A káros sugárzás által beindított biológiai folyamatok hosszú távon bőrrákhoz vezethetnek. Az UV-A sugárzás szintén nem tesz jót a bőrnek: hatására a bőr korábban öregszik, ráncosodik, elvékonyodik, és az időskorra jellemző elváltozások is megjelenhetnek rajta.

Csak kevesen tudják, de a bőrünket ért UV-sugárzás hatása összeadódik, és idővel kialakulnak a napfény által kiváltott maradandó károsodások, mint például a fokozott elszarusodást mutató, eleinte csak esztétikai problémát okozó növedékek, barna foltok, anyajegyek, majd rosszabb esetben a bőrrák.

A daganatos megbetegedések 75 százaléka a bőrrák, ezért a rendszeres szűrővizsgálat nagyon fontos Forrás: Shutterstock

A melanoma fejlődése kiindulhat már meglévő anyajegyekből, de a látszólag teljesen ép bőrön is megjelenhet. Általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben lévő, később előemelkedő, benne esetleg csomó tapintható. Korai jelnek tekinthető, ha egy anyajegy viszketni kezd, esetleg megváltozik a színe vagy szimmetriája. Ha az anyajegyet rendszeres sérülés éri (dörzsöli egy ruha vagy melltartó pántja, nyomja az öv, vagy sokszor égett le a napozás során) nagyobb eséllyel kialakulnak rajta elváltozások. A bőrrák kialakulására való fogékonyság a bőrtípustól is függ: a fehérebb bőrűek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rosszindulatú bőrdaganatok.

Ha rosszindulatú elváltozás gyanújáról van szó, az első lépés a sebészi eltávolítás, majd a szövettani vizsgálat. Amennyiben a rákos sejtek csak a hám legfelső rétegében találhatók, még nem adtak áttétet, a prognózis jó. Amennyiben a rákos sejtek a mélyebb rétegekben is megjelentek, illetve esetleg már a környező nyirokcsomókba, vagy a távolabbi szervekbe is áttétet adtak, immunrendszert erősítő injekciós, ill. citosztatikus kezelésre is szükség lehet. Ha a melanomát későn fedezik fel, az esetek nagy részében halálhoz vezet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! A korai felismerés szempontjából a rendszeres önvizsgálat, az orvosi szűrővizsgálat és az oktatás szerepe rendkívül fontos. Ha új anyajegyet észlelünk vagy bőrön valamilyen zavaró változást tapasztalunk, azonnal keressünk fel bőrgyógyász szakorvost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.