Végzetes is lehet a csontritkulás: így előzd meg a kialakulását!

D vitamin magazin egészség csontritkulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO indítványára 1999 óta október 20-a hivatalosan is a csontritkulás világnapja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, hogy minél többen megismerjék a megelőzését és kezelését. A csontritkulást a szemmel látható tünetek hiánya miatt néma kórnak is neveznek, a magyar lakosságból minden tizedik embert érinti, sokakat úgy, hogy nem is tudnak róla. A betegség következtében végzetes csonttörések is előfordulhatnak, így elengedhetetlen, hogy a már kialakult betegséget is kezeljük-kezeltessük és nagyon fontos a csontsűrűség-vizsgálat is, amely a csontok ásványianyag-tartalmának mérését szolgálja.

Mi a csontritkulás?

Harmincöt éves kor felett a szervezet kevesebb csontszövetet termel, mint amennyit lebont: minél nagyobb csonttömegre tett szert valaki korábban, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés a csontritkulás stádiumáig fokozódik és ennek következtében törés alakul ki.

A csontritkulás miatti csonttörést elszenvedők negyede a megfelelő ellátás ellenére a szövődmények következtében fél éven belül meghal.

A megelőzés és a megfelelő terápia kiemelt fontosságú, hiszen az első csonttörés megsokszorozza a későbbi törések valószínűségét, a csípőtáji és csigolyatörések pedig könnyen végzetes kimenetelűek is lehetnek.

A csontképzés csökkenése általában az ötvenes években kezdődik. A betegség a változókori hormonszint változás miatt a nőknél gyorsabb ütemű, mint a férfiaknál.

A csontritkulás megelőzhető

Minden ötödik magyar súlyos D-vitaminhiányban szenved a tél végére, és a szükséges kalciummennyiség, ami napi 100 mg, csupán felét fogyasztja. Pedig a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a mozgás nagymértékben elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését. Rendkívül fontos a

D-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők

szedése és természetesen az egészséges életmód, egészséges, kálciumban gazdag táplálkozással.

Télen fontos a D-vitamin pótlás Forrás: Shutterstock

Arról, hogy miért fontos a D-vitamin-pótlás arról ITT és EBBEN A CIKKÜNKBEN is olvashatsz.

A D-vitamin mellett

a mozgás kulcsfontosságú a csontsűrűségünk megőrzésében.

Ha nem is jutsz le naponta az edzőterembe, és nem végzel folyamatosan kemény edzést, minden nap sportolj valamit, ha mást nem, sétálj. A sport által erősödnek az izmok, az ínszalagok és az ízületek, emelyek nem engedik szétesni a csontokat.

Ha már kialakult is kezelhető

A csontritkulás kezelése elsősorban gyógyszerekkel, alendronsavval történik, amelyet a betegnek évekig, vagy akár élete végéig szedni kell. Az alendronsav közvetlenül a csontokra hat, erősebbé teszi őket. A szakemberek szerint az lenne a leghatékonyabb, ha közvetlenül az első törés után elkezdhetnék az kezelést, ugyanis a legmodernebb terápiák csonttörés-kockázatot csökkentő hatása is csak a teljes, azaz kétéves, de legalább másfél évig tartó kezelés után jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.