Eddig hét koronavírus-fertőzött kapta meg azt a magyar gyártású készítményt, amely súlyos állapotban lévő betegek kezelésre lett kifejlesztve. 

"A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény COVID-19 betegeket ellátó osztályára" - mondta el dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója.

A magyar koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatokat az egyetem három klinikája végzi: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, és a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika.

Képünk illusztráció.Forrás: Shutterstock

"Magát a remdesivir nevű hatóanyagot, annak az amerikai változatát, ugyanakkor már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. Az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló COVID-19 beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor" - olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.