Ilyen változásokon esik át a szervezeted 30 fölött

Forrás: Shutterstock -
kor magazin szervezet test változás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testünk és a szervezetünk folyamatosan változik, ahogy telik az idő, de teljesen más folyamatok zajlanak le bennünk 30 éves korunk előtt, mint után. Az alakulások egy része észrevétlenül zajlik, mások pedig feltűnőek lehetnek, mint például az, hogy gyengül az ízérzékelésünk. Természetesen ezek a folyamatok nem egyik pillanatról a másikra mennek végbe bennünk, de ettől még megtörténnek.

Az agyunk kisebb lesz

A fülünk és az orrunk azok a testrészeink, amelyek az életünk végéig nőnek, az agyunk sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába. Ahogy idősödünk, az agyunk bizonyos részei zsugorodhatnak a kutatások szerint. 30 éves kor felett az agyunk körülbelül 50 ezer neuront veszít naponta, de azért nem kell rögtön pánikba esnünk, mert képes az alkalmazkodásra.

Azt is megállapították, hogy az agyunk térfogata is csökken az idő előrehaladtával, főleg 40 év fölött, méghozzá évtizedenként 5 százalékkal. Ez befolyásolja a memória frissességét, és sajnos nem pozitívan.

30 éves kor felett az agyunk körülbelül 50 ezer neuront veszít naponta Forrás: Shutterstock

Kevesebbet izzadunk

Habár a kor előrehaladtával a testünkben bekövetkezett változások többnyire nem annyira pozitívak, azért nem minden lesz kellemetlenebb. A nők ahogy idősebbek lesznek, másképp izzadnak. Ezeknek az átalakulásoknak egy része a változókorral következik be, de már azelőtt is elkezdődik. A verejtékmirigyek ugyanis az évek során egyre zsugorodnak, főleg a hónaljban, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb izzadság termelődik.


Ritkábban leszünk náthásak

Természetesen az immunrendszerünk egyénenként különbözik, de általánosságban elmondható, hogy az egyszerű meghűlésre, náthára kevesebb esélyünk van 30 fölött. Gyerekként nagyon sokszor kapjuk el a különböző betegségeket, az immunválaszok ilyenkor alakulnak ki bennünk, ezért történik az, hogy felnőttként már ritkábban vagyunk betegek.


Gyengül az ízérzékelés

Az életmódunk is nagy hatással van arra, hogy milyen az íz- és szagérzékelésünk, annak, aki dohányzik, már korábban gyengülhet, de az biztos, hogy az idősödés is komoly hatással van ezekre az érzékeléseinkre. 30 éves kor fölött kezdődik az ízlelőbimbók gyengülése, de drasztikus változás főleg 60 éves kor fölött következik be, ezért fordulhat elő az, hogy az idősebb emberek túlfűszerezik az ételeket.


Vesztünk az izomtömegünkből

Az izommennyiségünk az idő múlásával egyre kevesebb lesz, főleg akkor, ha a rendszeres edzés és erősítés nem az életünk része. 30 éves kor fölött évtizedenként 3–8 százalékkal is csökkenhet az izomtömegünk, ezért érezzük magunkat gyengébbnek és gyengébbnek. Sajnos ez 60 éves kor fölött még inkább felgyorsul.

30 éves kor fölött évtizedenként 3–8 százalékkal is csökkenhet az izomtömegünk Forrás: Shutterstock

Stabilizálódik az anyagcsere

Az anyagcserénk az életünk során fokozatosan változik, és úgy tűnik, hogy egy folyamatos stabilizálódás megy végbe. Ennek a folyamatnak a legkritikusabb időszaka 50 és 60 éves korunk között van. Vagyis a súlyunk az anyagcsere okán nem fog nagyot változni, de azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy a táplálkozási szokásaink nyomnak a legtöbbet a latba ebben a kérdésben. Vagyis hiába stabilizálódik az anyagcserénk, ha sokkal több kalóriát viszünk be, mint kellene, hiszen ahogy öregszünk, egyre kevesebbet mozgunk.


Lassabban nő a körmünk

Fiatalon a körmeink gyorsan nőnek, de mint sok minden, ez is változik, ahogy idősödünk, mégpedig egyre lassabb és lassabb lesz. Ez a változás egészen biztosan a legtöbb embernek nem fog feltűnni, attól függetlenül még megtörténik és a szakértők szerint a lassuló vérkeringés az oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.