Szivacsossá váló agy, maszkszerű vigyor: ilyen betegség a nevető halál

Forrás: D. Carleton Gajdusek -
nevető halál különleges betegségek betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a kannibalizmusra gondolunk, elsősorban az erkölcsi érzékünk tiltakozik, de hogy más okból sem jó ötlet agyat enni, arra a kuru az elrettentő példa. A világ legkülönlegesebb betegségeiről szóló cikksorozatunkban a progéria, a gigantizmus, a vízallergia, a kék bőr jelenség, a faember-betegség, a Möbius-szindróma, az Alice Csodaországban-szindróma, a situs inversus és a Kőember-betegség után most a Kuru következik.

A nevető, vagy kacagó halál néven is ismert kuru egy olyan egzotikus betegség, aminek a rémisztő lefolyását szörnyű tünetek kísérik, amire nincsen ismert gyógymód, és aminek okait nagyon sokáig nem találta a tudomány. Amikor sikerült megfejteni, az pedig Nobel-díjat ért – ráadásul egy magyar származású kutatóorvosnak.

A kuruban szenvedő betegek először csak remegést és didergést észlelnek, ami egyre erősödve, jellemzően néhány hét alatt komoly reszketéssé válik. Ezt követi a fejfájás, és a testszerte eluralkodó fájdalomérzet, ami a reszketéssel párosulva már komoly mozgáskoordinációs problémákkal jár. A betegek járása bizonytalanná, tántorgóvá válik, kifacsart testtartású kényszermozgások jelentkeznek. Többek között vigyorgó maszkszerű arckifejezés és a kényszeres nevetés is, innen ered a kuru nyugati neve. A rémisztő folyamat végén már képtelenek a beszédre, az ülésre, a szemük mozgatására vagy a fejük tartására is, a mentális képességeik is rohamosan romlanak, miközben a halálos kacajjal nem hagynak fel. A kuru halálos lefolyású, és a szörnyű vég rendszerint az első tünetek megjelenése után néhány hónappal következik be – de a szenvedés elhúzódhat akár másfél évig is, és a legrosszabb esetben nagy kínok között egyszerűen éhen halnak a már mindenre képtelen betegek. A legijesztőbb a „nevető halálban" pedig az, hogy rettentő sokáig lappanghat: akár 20 év tünetmentesség után is előjöhet.

Kuru, a nevető halál Forrás: D. Carleton Gajdusek

A kuru nem csak az ijesztő tünetei miatt állt sokáig az orvostudomány figyelmének középpontjában. Hiába vizsgálták meg ugyanis az ebben szenvedőket, sőt boncolták fel az ebben elhunytakat, nem találtak a betegek szöveteiben és testnedveiben olyan fertőző anyagokat, vagy azok hatására termelődő ellenanyagokat, amik közelebb vihettek volna a megoldáshoz. A halottak agyában viszont súlyos elváltozásokra leltek, mintha lyukacsossá vált voltak a legfontosabb szervük. Emiatt azt feltételezték, hogy valószínűleg nem fertőző, hanem egy genetikusan öröklődő betegségről lehet szó. Ennek viszont ellentmondtak a betegek adatai, hiszen elsősorban felnőtt nőket, viszont mindkét nembeli gyerekeket sújtott jellemzően a kuru.

A betegség titkát Daniel Carleton Gajdusek amerikai virológus fejtette meg, akinek a szülei még az Osztrák-Magyar Monarchiából vándoroltak ki az Egyesült Államokba: Karol Gajdusek zsellérlegény a Felvidékről, Dobróczki Ottília Debrecenből származott. Gajdusek az 1950-es években szerzett tudomást a kururól, ami Új-Guinea elszigetelt falvakban élő bennszülöttjei között pusztított. A betegek mindannyian a foré törzs tagjai körül kerültek ki, akik évszázados hagyomány keretében gyakorolták a kannibalizmust. Egészen pontosan azt a fajtáját, hogy a saját elhunytjaik bizonyos testrészeit fogyasztották el rituálisan, és ezen alkalmakkor a felnőtt férfiak jellemzően a halottak húsosabb részeiből, míg az asszonyok és gyerekek az agyából kaptak falatokat. Ez lett a kulcs a betegség okának megfejtéséhez is, hiszen az emberi agy fogyasztása terjesztette a kórt, és amikor a hittérítők munkája, meg persze a modernizáció révén a foré törzs felhagyott a kannibalizmussal, rohamosan visszaesett a kuruban szenvedők száma is.

Daniel Carleton Gajdusek Forrás: Wikipédia

De miért ért ez Nobel-díjat? Azért, mert Daniel Carleton Gajdusek nem csak azt fejtette meg, mi okozta a nevető halált, de azt is, hogy miként tette azt. Ez a felfedezése pedig túlmutatott a kuru jelentőségén, hiszen rábukkant a legkisebb vírusoknál is kisebb, korábban ismeretlen életformára, a prionokra. A prionok olyan fehérjeszerű, rendkívül ellenálló, apró részecskék, amelyek ellenállnak a fehérjelebontó enzimeknek, és fertőzést okozhatnak. A prionok játszanak szerepet a kurunál jóval több embert fenyegető Creutzfeld-Jakob betegségben is, de ezek jelentik a megfejtést a kuruhoz hasonló tünetekkel járó állati betegség, a szarvasmarhák szivacsos agysorvadásának kezeléséhez is. A kuru tehát szerencsére már teljesen eltűnhetett a mai világunkból egy szörnyű szokás megszűnésével, de a nevető halál a létezése utolsó éveiben még bizarr módon hozzájárult ahhoz, hogy az okait megértve sokan mások más betegségekből meggyógyulhassanak.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.