Kiderült, milyen mellékhatásokra számíthatnak azok, akik megkapják a harmadik oltást

Forrás: 123rf.com -
harmadik oltás vakcina járvány oltás Moderna koronavírus Janssen Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európában Magyarország volt az első, ahol lehetővé tették a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét, még augusztusban. Azóta már eltelt néhány hónap, így egyre több információ áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, milyen mellékhatásokra számíthatunk a harmadik oltás beadatása után.

Az AARP összegyűjtötte, hogy mit tudunk eddig a harmadik dózis mellékhatásairól:

Pfizer

A Pfizer emlékeztető oltása ugyanolyan összetételű, erősségű és dózisú, mint az első két oltás volt. Az eddigi információk alapján a harmadik oltás utáni mellékhatások nagyjából ugyanazok, mint az első kettőnél, esetleg kicsit enyhébbek.

A Pfizer és a BioNTech Egyesül Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának benyújtott adatai szerint az emlékeztető oltások után a résztvevők 83%-a tapasztalt fájdalmat a karjában a beadás helyén, 63,7%-a fáradtságról is beszámolt, míg 48,4%-a fejfájásra panaszkodott.

Ezek az eredmények hasonlóak az első két vakcina esetében tapasztalt mellékhatásokhoz. A fenti tüneken kívül még számíthatunk izom- és ízületi fájdalmakra, hidegrázásra, hasmenésre, hányásra és lázra. A Pfizer vizsgálata szerint a 18 és 55 év közöttieknél valószínűbbek ezek a tünetek, mint a 65 év felettiek körében, mivel idővel csökken az immunválasz.

Forrás: 123rf.com

Moderna

A Moderna emlékeztető adagja feleannyi, mint az első két adag volt. A cég szerint a harmadik Moderna oltás hasonló mellékhatásokat okoz, mint az első kettő: a résztvevők 76%-a az injekció beadásának helyén fellépő fájdalomról számolt be, 47,4% fáradtságot, 42,1% fejfájást és 39,5% ízületi fájdalmat élt át. A vizsgálatok hidegrázást, hányingert és hányást is feljegyeztek. A 18 és 64 év közöttiek erősebb mellékhatásokra számíthatnak, de a cég nem számolt be súlyos eseményekről, tehát nem jeleztek új biztonsági aggályokat.

Janssen

A vizsgálatok szerint azok a 60 év felettiek, akik 2-3 hónappal az első után kapták meg az emlékeztető oltást, fájdalmat éreztek a vakcina beadásának helyén - nagyjából 40% számolt be erről. 29% fejfájást, 26% izomfájdalmat, 12,4% hányingert, 2,3% pedig lázat tapasztalt az oltás után. A mellékhatások gyakorisága hasonló volt az első oltáséhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.