Fényre és zajra előtörő, életet megkeserítő görcsök - ilyen betegség a „merev ember" szindróma

Forrás: Shutterstock -
különleges betegségek betegség merev ember szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szörnyű izomgörcsöktől szenvednek ennek a kórnak az áldozatai, amelyek ráadásul olyan hatásokra indulnak be, amik mindenki más számára természetesek. A világ legritkább és legkülönlegesebb betegségeit bemutató cikksorozatunkban most az ún. „merev ember" szindróma, nemzetközi nevén Stiff-Person Syndrome (SPS) következik.

Csak az utóbbi években fedezték fel, pontosabban csak az utóbbi években diagnosztizálták és különítették el, egységes kórképként kezelve az úgy nevezett „merev ember" szindrómát, a nemzetközi elnevezésében SPS-t (Stiff-Person Syndrome).

Az SPS egy rendkívül ritka idegrendszeri rendellenesség, ami különösen megkeseríti a benne szenvedők életét. Ők ugyanis olyan ingerekre adnak idegrendszeri, és ezen keresztül izomválaszokat, amelyek mások számára természetesnek számítanak. Így például fény-, vagy zajhatásokra, érintésekre és a stresszre. Ezek hatására izomgörcsök indulnak el náluk, és ezek rendszeres ismétlődése miatt végül a végtagjaikat és a törzsüket folyamatos izommerevség jellemzi.

Ez az állapot aztán hatással van az életminőségükre is: az SPS miatt nem szívesen mozdulnak ki otthonról, hiszen az izommerevség miatt bizonytalan a mozgásuk, és az idegen környezetben bármikor érheti őket olyan inger, ami újabb görcsöket indít el. Félnek a sérülésektől, az esésektől, amelyekben az a legszörnyűbb, hogy úgy kell átélniük: teljesen tudatában vannak mindennek, mégsem képesek ellene tenni semmit az izombénultságuk miatt.

Az SPS-ben szenvedők végtagjait és a törzsüket folyamatos izommerevség jellemzi Forrás: Shutterstock

Az SPS kétszer annyi nőt érint, mint férfit, a betegség pedig jellemzően középkorúak között jelentkezik, átlagosan 45 éves korban. De nem kizárólag: diagnosztizáltak már kamaszkorú és nagyon idős embereket is a betegség megjelenésével. Az SPS általában a törzs és az alsótest izomgörcseivel kezdődik, amelyeket a végtagokban megjelenő hasonló problémák is követhetnek. A görcsöket mindig valamilyen külvilágból érkező inger előzi meg, a már említettek kívül akár hideg, vagy meleg hőmérsékleti behatás, de fájdalom is előidézheti. Az SPS okozta izommerevség idővel persze más egészségügyi problémákat is előidéz. Ilyenek a már említett mozgászavarok és az ezekből fakadó sérülések, a gerinc és az ízületek fokozatosan jelentkező deformációja, valamint a mentális problémák: szorongás, túlzott reakciók a külvilág ingereire, pánikrohamok.

Az SPS okait egyelőre nem tudta feltárni az orvostudomány, csak annyi látszik biztosnak, hogy valamiféle gyulladás következtében fellépő autoimmun reakció miatt sérülhetnek a szervezetben az idegsejtek funkciói . Ami ígéretes kutatási iránynak tűnik, az az SPS eddig fel nem tárt kapcsolódása más betegségekhez, mivel gyakran fordul elő 1-es típusú cukorbetegség, vérszegénység, bőrfestékhiány és pajzsmirigy-túlműködés társaságában, így talán lehet átfedés az okaik között is. Az SPS felismerése nem könnyű az orvosok számára, hiszen egyrészt nagyon ritkán fordul elő, másrészt nagyon hasonlítanak a tünetei más, gyakoribb betegségek, mint például a Lyme-kór, a sclerosis multiplex, idegrendszeri túlérzékenység és az amyotrophias lateralsclerosis (vagyis az az izomsorvadásos betegség, amiben a híres tudós, Stephen Hawking is szenvedett) induló tüneteire.

Az SPS jellemzően a törzs és az alsótest izomgörcseivel kezdődik Forrás: Shutterstock

A betegség megjelenése és lefolyása lassú; lappangva jelenik meg hónapok, akár évek alatt kifejlődve. A gyógyítása ma még nem lehetséges, ugyanakkor nagyon ritka esetekben már előfordult, hogy spontán javulás, sőt gyógyulás is bekövetkezett a betegek között. Más esetekben viszont csak a tünetek enyhítés és az állapotromlás lassítása maradhat a cél, ezek elérése pedig szteroid- és immunterápiával lehetséges, sőt, a görcsök ellen Bbtox-kezelést is bevetnek. De ugyanennyire fontos az SPS-ben szenvedő betegek mentális állapotának kezelése is, a szorongásuk oldása, és a mindennapi életük könnyebbé tétele, például mozgásterápiával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.