Újabb járványokra kell számítani: a klímaváltozás növelheti a fajról fajra terjedő betegségek számát

Forrás: Shutterstock -
betegség járvány pandémia állatok éghajlatváltozás egészség vírus klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók szerint a koronavírushoz is hasonlító új kórokozók és betegségek terjedésének oka a klímaváltozásban keresendő. 

A Georgetown Egyetem kutatása azt mérte fel, hogy a globális felmelegedés miatt új élőhely után kutató fajok találkozásának milyen következményei lehetnek. A vizsgálatok rámutattak, hogy az egymással első alkalommal találkozó emlősfajok között több ezer vírus cserél majd gazdát.

Lesser Horseshoe Bat (Rhinolophus hipposideros) Forrás: Shutterstock

A vadon élő állatokkal kereskedő élelmiszerpiacokkal és a klímaváltozás okozta vándorlással kapcsolatban Colin Carlson, a Georgetown Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója, a tanulmány vezető szerzője a következőket mondta a Nature című folyóiratban:

„Egy helyen természetellenes kombinációkban zsúfolnak össze nem egészséges állatokat, ami lehetőséget teremt ennek a többlépcsős folyamatnak a lezajlására – ahogy a SARS a denevérekről átterjedt a cibetmacskákra, majd onnan az emberre. Ez aggasztó, ám ezek a piacok a jövőben már nem számítanak majd különlegesnek, mivel a klímaváltozással ez a folyamat a természetben szinte bárhol mindennapossá válhat, ugyanis a globális felmelegedés hatására a vadon élő állatok arra kényszerülnek, hogy az élőhelyeikről emberek által sűrűn lakott területekre vándoroljanak. A vírusok élőlényekről más élőlényekre vándorlása miatt pedig drámaian növekszik egy következő járvány lehetősége."

„Amikor egy brazil szelindekdenevér megjelenik az Appalache-hegységben, nem ártana tudnunk, milyen vírusok utaznak vele" – jegyezte meg Carlson, utalva arra, hogy ha a kutatók az éghajlatváltozás okozta vándorlásokat valós időben követnék, azzal az új vírusok is nyomon követhetővé válnának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.