Az utóbbi években egyre hangosabban konganak a környezetvédők vészharangjai, és nem alaptalanul, hiszen egy olyan problémára igyekeznek felhívni a figyelmet, amely merőben megváltoztathatja az életünket.

Az éghajlatváltozás komoly hatást gyakorol az egész világra, és mára már elfogadott tény, hogy ezen csak közös összefogással lehet változtatni. A helyzet komolyságát az is fémjelzi, hogy már nemcsak a környezetvédők, hanem tudósok is kiállnak amellett, hogy új alapokra kell helyezni a világ működését annak érdekében, hogy mihamarabb elérjük a karbonsemlegesség állapotát.

Talán még sokan emlékszünk a 2021 júliusában történt természeti katasztrófára: a Németországban, Belgiumban és a környező régiókban történt áradások következtében falvakat és városokat öntötte el a víz, és legalább 220 ember halálát okozta. A BBC tudósítása szerint a globális felmelegedés miatt az ilyen esőzések akár kilencszer valószínűbbé váltak Nyugat-Európában. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyre nehezebben tudjuk elkerülni az olyan szélsőséges időjárási körülményeket, mint az aszály, az árvizek vagy a földcsuszamlások.

Forrás: Shutterstock

Nem kell azonban más országba látogatnunk, hogy megtapasztaljuk az éghajlatváltozás negatív hatásait, ugyanis hazánkban is érzékelhetők a globális felmelegedés jelei. Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerint a Kárpát-medencében sokkal hamarabb és sokkal nagyobb mértékben fogjuk érezni a klímaváltozás hatásait, mint Európa más területein, hiszen a Kárpát-medence nagyon kitett az éghajlatváltozásnak. Mi sem árulkodik erről jobban, mint a tavalyi tavasz, ami az elmúlt 20 év leghűvösebb tavasza volt.

Az éghajlatváltozás okozói között az üvegházhatású gázokról beszélnek a leggyakrabban, ezek közül is a szén-dioxid kerül legtöbbször említésre. Azért a szén-dioxid van a középpontban, mert míg a víznek 7 nap, a metánnak 9 év a légköri tartózkodási ideje, addig a szén-dioxidnak körülbelül 150 év.

A globális felmelegedés mértékét az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület álláspontja szerint 1,5 Celsius-fokra kell csökkenteni. Ennek eléréshez kulcsfontosságú, hogy 2050-ig elérjük a karbonsemlegességet. Ez a közös célja 195 országnak és az Európai Uniónak, amelyhez egyre több nagy cég is csatlakozik.

Shell karbonsemlegesítési szolgáltatás
A nettó zéró cél elérése érdekében a Shell csökkenti a működéséből, illetve az általa értékesített üzemanyagokból és további termékekből származó kibocsátásokat. Emellett megmaradó kibocsátásait megfelelő technológiák segítségével kivonja és tárolja, illetve semlegesítés révén kiegyenlíti. A vállalat célja, hogy vásárlói számára lehetőséget kínáljon szénlábnyomuk csökkentésére.

A karbonsemlegességi szolgáltatás keretein belül a vásárlók kompenzálhatják a megvásárolt üzemanyag felhasználásából származó karbonkibocsátást, erdővédelmi és fatelepítési projektek támogatásával. Ha hozzájárulnál, kérd a tankoláshoz a karbonsemlegesítési szolgáltatást, literenként 6 Ft-ért, és segíts megóvni az erdőket!

 

A cikk megjelenését a Shell Hungary Zrt. támogatta.