Durva dolgokról számoltak be energiaital függő fiatalok: "Aurás migrénem lett, senkinek sem kívánom"

Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock -
migrén energiaital vérnyomás függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes embereknél függőséget okozhat az energiaitalok rendszeres fogyasztása. Az egyik Facebook-csoportban döbbenetes dolgokról számoltak be kommentelők.

A Ripost számolt be arról, hogy az egyik Facebook-csoportban döbbenetes történeteket lehet olvasni olyan fiataloktól, akik energiaital-függők lettek. Az egyik posztoló februárban tette le az energiaitalt, de még mindig elvonási tünetei vannak. Azért hagyta abba a koffeintartalmú ital fogyasztását, mert súlyos betegség alakult ki nála.
"Ettől lett aurás migrénem. Senkinek sem kívánom. Látótér-kieséssel, beszédzavarral és féloldali zsibbadással jár" - írta.

A hozzászólók között volt olyan, aki arról számolt be, hogy valószínűleg élete végéig pulzuscsökkentőt fog szedni, és soha többé nem ihat koffeines italokat. Más 16 éves korában kezdett energiaitalt fogyasztani, napi 3-4 dobozzal. 20 éves korára koffeinfügő lett. Egyszer csak szorítani kezdett a mellkasa, 200 lett a pulzusa. Nagyon megijedt, és letette az energiaitalt. Egy hónapig volt rosszul az elvonási tünetektől.

Függővé tesz az energiaital - Illusztráció Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock


„Egy kis doboz energiaital, fajtájától függően akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogásérzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet. Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, vállalnia kell a kockázatot, hogy egyetlen doboznyi energiaital olyan ritmuszavart generálhat, ami akár végzetes is lehet. Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak. Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása. Ráadásul éppen magas koffeintartalma miatt a rendszeres fogyasztók hozzászokhatnak, ekkor pedig e nélkül már elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek"
- mondta a lapnak dr. Maurovich-Horvat Pál kardiológus szakorvos.

Két évvel ezelőtt Dan Royals, Ázsiában élő ausztrál tanár sokkoló képet töltött fel egy Facebook-csoportba. Állítja: a napi 6 elfogyasztott energiaital elkezdte felzabálni a nyelvét.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (efsa) 2015-ös tanulmánya szerint "a 400 milligrammot nem meghaladó koffeinfogyasztás nem támaszt aggályokat a népesség felnőtt egyedeinél, terhes anyák kivételével. Az energiaitalok egyéb szokásos összetevői vagy az alkohol nagy valószínűséggel nincsenek káros kölcsönhatásban a koffeinnel." Szóval, csak mértékkel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.