különleges betegségek alvászavar magazin egészség robbanó fej szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A robbanó fej szindróma szerencsére nem arról kapta a nevét, hogy az ettől szenvedőknek felrobbanna a feje, de ettől még egy roppant kellemetlen, és közvetetten súlyos következményekkel is fenyegető, különös jelenségről van szó.

A robbanó fej szindrómában szenvedőknek nem robban fel szó szerint a fejük. A koponyán belül történik egy robbanás, de hálistennek ez sem igazi detonáció, csupán ők maguk érzik így. Ez a fejen belüli robbanásérzet pedig mindig alvás közben következik be, amitől persze aztán felriadnak, és ez alvásproblémákat, szorongást idézhet elő náluk.

A fejen belüli robbanásérzet mindig alvás közben következik be Forrás: Shutterstock

De milyen is pontosan az a „robbanás", amit a szindrómában szenvedők érezni vélnek? A páciensek arról számolnak be, hogy egyértelműen a fejük belsejében azonosítják a hang forrását, mintha onnan jönne. Maga a hang pedig dörgésre, pisztolylövésre, zörgő fémes hangra, cintányérok zajára, hangos ajtócsapkodásra emlékeztek a különféle beszámolók szerint. Ez a hanghatás mindössze néhány másodperc hosszúságú, ami persze épp elég ahhoz, hogy az illető felébredjen tőle, és magától a felébredéstől szűnik meg – szerencsére, mert hosszabb távon teljesen elviselhetetlen volna, és őrületbe kergetné a betegeket. Az is sokszor előfordul, hogy ez a „robbanás" nemcsak hang- de vizuális hatással is jár, ilyenkor éles fény felvillanását is észlelik a páciensek. A szindrómáról azt is tudjuk még az érintettek tapasztalatai és kutatási megfigyelések alapján, hogy az alvás első harmadában, a mély álomba zuhanás előtt fázisban érkezik meg az a bizonyos roppant kellemetlen pillanat.

A robbanó fej szindrómát először 1920-ban írta le Sir Robert Armstrong-Jones walesi orvos és pszichiáter, de még mindig nagyon keveset tud róla a tudomány. Azt sem tudjuk, hogy mennyire gyakori, mivel nem olyan súlyosak a következményei, hogy a benne szenvedők feltétlenül orvoshoz forduljanak vele, így rengeteg lehet a rejtett eset. Ráadásul időszakos problémáról van szó, aminek a megjelenése bizonyos pácienseknél akár folyamatosan minden éjszaka is megtörténik, másoknál viszont évek is eltelnek egy-egy eset között, és sokaknál egyszerűen elmúlik a szindrómát vélhetően okozó környezeti hatások megszűnésével. A statisztikákból annyi még kirajzolódik, hogy a nőket gyakrabban érinti ez a probléma, és köztük is jellemzően inkább az ötven felettieket, de tízéves fiú páciens is került már ezzel a szindrómával orvosok elé. Az okairól sem tud biztosat a tudomány, de erős a feltételezés, hogy a megjelenése erősen stresszes és/vagy nagyon kimerült életszakaszokhoz kapcsolódik, és ezek eredményeznek olyan fizikai tüneteket, kisebb rohamokat is az idegrendszerben (egyes elméletek szerint a halántéklebenyben, mások szerint a középfülben), amiket aztán robbanásként érzékelnek az ettől szenvedők.

A robbanó fej szindrómát így a paraszomniák közé sorolta be az orvostudomány – ide olyan problémák tartoznak, amikor a betegek az alváshoz nem illő, normális esetben az alvás által lehetetlenné tett dolgokat tesznek, mint a legismertebb paraszomnia, az alvajárás esetében. A robbanó fej szindróma önmagában, közvetlenül nem okoz további egészségügyi problémákat, közvetve viszont rosszabbá teheti a páciensek életminőségét. Akadályozza a békés, pihentető alvást, főként, hogyha a robbanás okozta felriadás után valaki nem tud már visszaaludni; vagy attól tartva már eleve fél elaludni, legrosszabb esetben pedig ez szorongásos pszichológiai problémához is vezethet. Ezért a pontos kiváltó ok ismeretének hiányában a kezelése is inkább tüneti: megfelelő alvási szokások kialakítása, pszichoterápia, relaxációs tréning, stresszkezelő technikák, esetleg nyugtató-altató gyógyszerek jöhetnek szóba megoldási kísérletként.

A külöleges betegségekről szóló cikksorozatunk további részeit itt találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.