orrspray használat orrspray függőség Dr. Novák Hunor orrspray függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orrspray-t nem nehéz használni, ám az embereknek mégis csak egy kis százaléka képes helyesen alkalmazni ezt a gyógyszert. A neves magyar gyermekorvos bemutatta, mit rontunk el, és hogyan kellene megfelelően alkalmazni ezt a szert ahhoz, hogy kifejtse a hatását és ne okozzon függőséget.

Dr. Novák Hunor volt a Mokka vendége. A praktikus tanácsairól ismert gyermekorvos ezúttal a helyes orrspray-használatba avatta be a nagyérdeműt. Novák doktor szerint az emberek nagy része nem tudja, hogyan kell alkalmazni ezeket a szereket, és ez az oka annak, hogy nem fejtik ki a kívánt hatást.

Forrás: Dr. Novák Hunor

Az orrspray permetszerűen befedi a nyálkahártyát, azonban nem mindegy, hogy milyen szögben tartjuk a tartályt és a fejünket a fújáskor.

A gyermekorvos szerint már a fújás előtt hibázunk. Novák doktor elmondta, hogy a gyógyszeres spray használata előtt érdemes kitisztítani az orrunkat, méghozzá tengervizes orrspray-vel, majd ezt követően fújjuk ki az orrunkat és csak ezután használjuk a gyógyszert.

A fújáskor hajtsuk előre a fejünket és a spray-vel célozzunk a fülünk felé, kicsit oldalra és hátrafelé. Eközben fogjuk be a másik orrnyílásunkat és lassan lélegezzünk be fújás közben. A helyes mozdulatot a doktor részletesen is bemutatja a lenti videóban.

Nem szabad azonban sokáig használni a gyógyszeres orrspray-ket, mivel könnyen függőséget okozhatnak. Ezzel kapcsolatban Novák doktor elmondta, hogy a bennük található hatóanyagnak köszönhető, hogy sokan éveken át nem tudnak leszokni róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.