"Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest" - megszólalt a neves magyar vírusszakértő

Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith -
járvány Kemenesi Gábor vírusszakértő majomhimlő vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, végre a hátunk mögött hagyhatjuk a koronavírus okozta pánikot, ám mégsem lélegezhetünk fel teljesen. Nemcsak a covid marad ugyanis velünk, hanem megjelent egy új potenciális veszélyforrás, a majomhimlő is.

A vírus május óta tartja izgalomban a közvéleményt, és már Magyarországon is beazonosítottak több fertőzöttet. A majomhimlő nehezen terjed emberről emberre, az elmúlt időben azonban egyre több beteget találtak szerte a világban. A jellegzetes bőrelváltozásokat is okozó vírusról rengeteg tévhit látott napvilágot, ezekről és az igazságokról nemrég Rusvai Miklós részletesen is beszélt.

A vírus elektronmikroszkópos képe Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith

Nemrég egy másik ismert vírusszakértő, Kemenesi Gábor szólalt meg a majomhimlővel kapcsolatban. A szakember szerint egyre rosszabbul fest a helyzet, ugyanis két különböző vírustörzs is fertőzhet.

– írta Kemenesi a Twitter-oldalán.

A majomhimlő tünetei jellemzően két héttel a fertőzést követően jelentkeznek. Rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, valamint az arcon, a kézfejen, a tenyéren, majd az egész testen megjelenő kiütések jelzik a betegséget. A vírus fertőzőképessége addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.