Ennyien fertőződtek meg eddig majomhimlővel Magyarországon

betegség járvány fertőzött majomhimlő MTI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést, ezzel az országban diagnosztizált esetek száma már tizenkettő.

A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él. A betegek állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve, továbbá a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél kontaktkutatást végez.

Forrás: Twitter / Updatednews

Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Tünetei között szerepel a rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

Az egyik fertőzött, aki nemrég tért vissza berlini útjáról, készséggel számolt be a sajtónak a kór sajátosságairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.