Nehezen kezelhető, halálos gombafertőzés terjed az Egyesült Államokban

Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra -
gomba Egyesült Államok Candida auris gombafertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) legfrissebb tájékoztatása szerint "riasztó" sebességgel terjed az Egyesült Államokban a Candida auris nevű gombafaj.

A CDC jelentése szerint 2021-re megduplázódott a Candida aurisszal kapcsolatos fertőzéses esetek száma, az érték pedig a 2022-es évre még tovább nőtt, ugyanis tavaly már 2377 beteget regisztráltak az Egyesült Államokban – szemlézi a tanulmányt a BBC News.

A Candida auris egy viszonylag új gombafajta, melyet először 2009-ben azonosítottak, az amerikai járványügyi szervezet pedig már 2016-ban figyelmeztetett arra, hogy ez az élesztőgomba nehezen kezelhető, ugyanis ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A gomba a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, tovább súlyosbítva a fertőzést – írja a Webbeteg.

Az egészséges emberek nincsenek veszélyben, ellentétben azokkal, akiknek gyenge az immunrendszere, hosszú ideje állnak kórházi kezelés alatt, lélegeztetőgépen vannak vagy központi vénás katéterük van Az amerikában detektált mostani fertőzöttek között sok a kórházi beteg vagy idősotthon lakója.

A CDC szerint a Candida auris a fertőzött betegekkel vagy a szennyezett felületekkel, berendezésekkel való érintkezés során terjed. A betegség több egyszerű gombás fertőzésnél, ugyanis az eddigi tapasztalatok szerint minden harmadik, invazív fertőzésben szenvedő beteg belehalt, de nehéz pontosan megállapítani, hogy mekkora szerepet is játszott az amúgy veszélyeztetett páciensek halálában.

Candida auris Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A leggyakoribb tünetek a láz és a hidegrázás, melyek a kezelés során sem javulnak.

A CDC tájékoztatása alapján aggodalomra ad okot, hogy megszaporodtak azok az esetek, melyek során a gomba ellenállóvá vált az echinocandinokkal szemben, melyek a fertőzés kezelésére javasolt gombaellenes gyógyszerek. A most megugrott fertőzésszámot a szervezet azzal indokolja, hogy az egészségügyi intézményekben rossz lehet a fertőzésmegelőzés, illetve ezzel egyidejűleg emelkedett a szűrővizsgálatok száma, így több esetet találnak.

"Sajnos a többszörösen gyógyszerrezisztens organizmusok, mint például a C. auris, egyre elterjedtebbek a legmagasabb kockázatú emberek, például a tartós gondozási intézményekben élők körében" – mondta Dr. Paul Byers az NBC-nek.

Az Egyesült Államokon kívül más országokban is tapasztalható a Candida auris esetek számának emelkedése. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly felvette a C. aurist az elsődleges, gombás kórokozók listájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.