Az orvosok is rettegnek a gyilkos gombától, amely szinte elpusztíthatatlan, és egyre több kórházban jelenik meg a világ minden táján. 

Csendben terjedt el a világban egy gyilkos gomba, amely legfőképp a gyenge immunrendszerű emberekre jelent halálos fenyegetést. Az elmúlt öt évben pusztított a világ különböző kórházaiban: megjelent Venezuelában, Spanyolországban, Angliában, Indiában, Pakisztánban és Észak-Afrikában, és a felsorolásnak nincs vége.

Gyorsan ölő fertőzéstől rettegnek az orvosok – Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Ez a gomba a Candida auris, amely rendkívül ellenálló. Egy amerikai férfit – akin hasi műtétet végeztek Brooklynban – 90 nap alatt ölt meg a gomba. A férfi elhunyt, de a gyilkos kór nem: a beteg szobájában ott volt mindenhol.  A speciális tisztítás mellett még a padlóburkolat és a mennyezet egy részét is ki kellett cserélni – írja a New York Times

A gomba valószínűleg évezredek óta jelen van a világban, csakhogy mostanra megerősödött, elterjedt, amely a gombaölő szerek széles körű használata miatt következhetett be. Kipusztultak ugyanis a Candida aurisnál elterjedtebb gombafajok, ezért szaporodhatott most el ennyire.

Az orvosok is rettegnek a Candida auristól, és nemcsak azért, mert egyelőre legyőzhetetlennek tűnik, és nehezen azonosítható, hanem mert félnek a fertőzéstől is. Dr. Matthew McCarthy, aki több fertőzött pácienst kezelt a New York-i Weill Cornell Orvosi Központban, szokatlan félelemérzetéről számolt be, amikor egy 30 éves beteg érkezett hozzá. „Nem akartam megérinteni a férfit. Nem akartam elkapni tőle, és megfertőzni valaki mást" – mondta az orvos, aki természetesen félelmei ellenére a legmegfelelőbb ellátásban részesítette a pácienst.