Ez az egyik leggyakoribb nyári betegség – így kerülheted el!

Forrás: Shutterstock -
felfázás napozás hólyaghurut URZINOL2023 váltás fürdőruha
A vízparti pihenéshez számos kiegészítőre van szükség, mint például törölközőre, napozásra alkalmas fürdőlepedőre, naptejre és hűtőtáskára. Emellett legalább két váltás fürdőruhát is érdemes becsomagolni. Nemcsak a divatozás miatt, hanem sokkal inkább az egészséged megőrzése érdekében. A következőkben bemutatjuk, miért fontos mindezt magunkkal vinni a vízpartra.

Nyári hőség idején az egyik legjobb dolog a vízben hűsölés, a napozás vagy az árnyékban pihengetés – azonban egy „felfázás" csúnyán elronthatja a legjobb vakációt is. Meglepő módon nem a hideg víz, hanem általában a nedves fürdőruha okozza a problémát, hiszen a nedvesség elpárolgása miatt folyamatosan hűti a környező testrészeket. Sokan azt gondolják, hogy a melegben a fürdőruha is gyorsan megszárad rajtunk, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ülő helyzetben az alhasi, illetve a kismedencét fedő részek maradnak a legtovább nedvesek, így itt hűt csak igazán a fürdőruha, és ez felfázáshoz vezethet. Ezért tapasztalják sokan strandolás után a hólyaghurut okozta kellemetlen tüneteket.

Forrás: Shutterstock

Nem csak divatból kell több fürdőruha

A felfázás (hólyaghurut) egyike azon nyári fertőzéseknek, amelyeket a strandolás során „szerezhetünk be" a leggyakrabban. A tünetek közé tartozik a fájdalmas vizelési inger, az égő, csípő érzés vizelés közben, az alhasi fájdalom és a visszatérő, sürgető vizelési inger.

Mindez elkerülhető, ha több váltás fürdőruhát viszel magaddal a vízpartra. Így biztosíthatod a lehűlésmentes, száraz környezetet az intim területeid számára. A felfázás a férfiakat csak ritkán érinti, ez sajnos a nők keresztje. Annyi áll a hátterében, hogy a női húgycső jóval rövidebb, így a kórokozók sokkal könnyebben jutnak fel a hólyagba.

Sokakat zavar, ha nem áll rendelkezésre a strandokon ingyenes öltözőkabin. Még ilyenkor is jobban megéri magunk köré csavarni egy törölközőt, és alatta átöltözni, mint egy kellemetlen hólyaghurut miatt szenvedni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek tőlünk, felnőttektől tanulják meg a strandolási szokásokat.

Ha a fürdőruha nedves, mindig csavarjuk ki alaposan, öblítsük át tiszta vízzel, majd tegyük egy tiszta törölközőre, és hagyjuk megszáradni a napon. Ha gyakran úszunk, és a váltás fürdőruha nem száradna meg időben, vigyünk többet magunkkal. Bikini esetén az is jó ötlet, ha csak az alsót váltogatjuk. A strandolás után sose hagyjuk a nedves fürdőruhát a törölközőbe csavarva. A legjobb, ha azonnal kimossuk, vagy legalább szappanos vízzel átöblítjük, majd megszárítjuk.

Ha mégis megtörténik a baj

Ne adjunk esélyt a hüvelyi és húgyúti fertőzéseknek, és élvezzük gondtalanul a nyaralást, amelyhez legalább két-három fürdőruha az ideális! Ha minden óvintézkedés ellenére felfázásos tüneteket észlelünk, azonnal kezdjünk bőséges mennyiségű vizet inni. A termelődő vizelet átöblíti a hólyagot és segít megszabadulni a kórokozóktól.

Ha valakinél mégis jelentkeznek a hólyaghurut kezdeti tünetei, mielőbb kezelje a problémát! Az orvos által felírt antibiotikumok segítenek a súlyos húgyúti fertőzések legyőzésében és enyhíthetik a tüneteket, ám az antibiotikumok használata hosszú távon megterhelő és antibiotikum-rezisztencia kialakulásához is vezethet.

Természetes módszerek

Számos természetes módszer is alkalmazható a hólyaghurut kezelésére, mint például a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert. Savas környezetet teremt a húgyhólyagban, amely lassítja a baktériumok szaporodását.

Gyógynövényekből készült teák is használhatók a hólyaghurut kezelésére, előnyös lehet például a medveszőlőlevél, az aranyvessző, a nyírfalevél és a csalánlevél. A növények mérsékelik a gyulladást és a fájdalmat, valamint vízhajtó hatásuknál fogva segítenek megszabadulni a kórokozóktól.

Idejében cselekedve a felfázás korai és enyhe tüneteit sok folyadék fogyasztásával és patikaszerekkel is lehet kezelni. Amennyiben nagyfokú levertséggel járó láz vagy a vizeletünkben vér jelenne meg, kérjünk sürgős orvosi segítséget!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.