Sokkoló diagnózis - Alzheimer-kórral küzd a britek egyik kedvenc riporternője

Forrás: Shutterstock -
betegség diagnózis Fiona Phillipset alzheimer stigmatizáció
Bár 18 hónappal ezelőtt diagnosztizálták Alzheimer-kórral a 62 éves éves Fiona Phillipset, a tévés riporter most először nyilatkozott a témában.   

Agyi köddel és szorongással fordult 18 hónappal ezelőtt orvoshoz Fiona. Azt gondolta, ezek a menopauza tünetei, de vizsgálatok mást mutattak. Bár a diagnózis nem lepte meg, ugyanis családjában többen érintettek voltak az Alzheimer kórban, az lesújtotta, hogy nagyon hamar, már a korai szakaszban is tüneteket is okoz nála a betegség.

Az újságírót egy forradalmian új gyógyszerrel kezelik. Forrás: Shutterstock

"Ez a betegség tönkretette a családomat, és most engem is utolért, ahogy világszerte oly sok - különböző életkorú - embert, és ez szívszorító. Remélem, hogy sikerül olyan gyógymódot találni, amely a jövőben javíthat az érintettek állapotán" - nyilatkozta a Mirrornak.

"Azt hittem, csak 80 éves koromban jelentkezik nálam a betegség, de még csak 62 vagyok" - tette hozzá. „Dühös vagyok, hiszen az Alzheimer kór édesanyám, apám, a nagyszüleim és a nagybátyám életét is tönkretette, nem tudunk szabadulni tőle" - folytatta.

Hogy mivel jár az Alzheimer-kór, arról ebben a cikkünkben olvashatsz.

Fiona elmondta, eleinte a stigmatizációtól félve nem állt az emberek elé a diagnózissal, most pedig éppen azért döntött úgy, hogy beszél a betegségéről, mert fontosnak tartja, hogy ne bélyegezzék meg az Alzheimerben szenvedőket.

Az újságírót egy forradalmian új gyógyszerrel kezelik, amely a kutatók reményei szerint képes esz lassítani vagy akár visszafordítani a betegséget.

Az Alzheimer-kór az irodalomban és filmen

Az Alzheimer-kórt az irodalomban többen is feldolgozták. Világhírű film készült Lisa Genova Megmaradt Alice-nek könyvéből Julianne Moore főszereplésével. Alice Howland, a neves nyelvészprofesszor boldog házasságban él, három felnőtt gyermeke van. Ám minden megváltozik, amikor kezd elfelejteni szavakat, dolgokat. Eleinte csak belezavarodik a gondolatmenetébe az egyetemi előadásain, és pánikba esik, amikor futás közben rájön, nem tudja, merre jár. Az orvos Alzheimer-kórt diagnosztizál nála, kevéssel az 50. születésnapja után. Alice nehezen fogadja el helyzetét, és azért küzd, hogy a lehető legtöbb ideje maradjon a családjára.

Kevésbé ismert Erwin Mortier Dadogó dalok könyve, amely nem csak irodalmi értékei miatt fontos, hanem általa közelebb kerülhetünk a betegséghez és a halálhoz egyaránt melyek életünk tagadhatatlan velejárói. A könyv segíti a betegség lefolyásának, valamit a beteg és családtagjai viszonyának megértését is, és legfőképpen emberségre tanítja olvasóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.