"23 évesen tudtam meg, hogy Down-szindrómás vagyok" - Így jöttek rá az orvosok a fiatal anya kromoszóma-rendellenességére

Forrás: Ashley Zambelli / SWNS/© Ashley Zambelli / SWNS/Ashley Zambelli / Swns -
terhesség vizsgálat szülés kromoszóma Down-szindróma
A 23 éves Ashley Zambellinél már háromgyermekes édesanyaként diagnosztizáltak Down-szindrómát. Addig fogalma sem volt a kromoszóma-rendellenességéről, annak ellenére, hogy voltak enyhe ráutaló jelek, mint a tanulási nehézség, magas pulzusszám, laza térd és állkapocs. 

Ashleyn 2023 februárjában végeztek genetikai vizsgálatot, amely kimutatta, hogy úgynevezett mozaik Down-szindrómában szenved. Tünetei ellenére senki nem gyanakodott erre, az orvosok is csak arra figyeltek fel, hogy terhességei közül háromnál is Down-szindrómát diagnosztizáltak, ami szokatlan egészséges szülők esetében.

Mosaik Down-szindrómáról akkor beszélünk, ha extra kromoszómával születünk, de csak a test sejtjeinek egy részében.

Ashley elmondta, hogy ő maga sem akarta elhinni, hogy Down-szindrómája van, hiszen mindenkiben az a kép él, hogy az meglátszik az arcon. Ám ekkor megtudta, hogy a mozaik Down esetében ez nem feltétlenül van így, sőt - ahogy az ő esetében is - semmiféle látható elváltozása nincs.

Ashley Zambelli 23 évesen tudta meg, hogy mozaik Down szindrómája van Forrás: Ashley Zambelli / SWNS/© Ashley Zambelli / SWNS/Ashley Zambelli / Swns

A fiatal anyuka elmondta hogy azt sem sejtette, hogy kellemetlen tüneteit kromoszómarendellenesség okozza, holott az iskolában tanulási nehézségekkel küzdött, gyakran kifordult a térde és kiakadt az állkapcsa, valamint a vállával is adódtak gondok. "Folyton magas volt a pulzusom is" - tette hozzá.

Amikor Ashley 2019-ben elvetélt, az orvosok rájöttek, hogy a baba Down-szindrómás volt. A fiatal nő ezt követően 2020 decemberében szülte meg első gyermekét, a szintén Down-szindrómás Liliant. Második lánya, Evelyn 2021 decemberében született. 2023 februárjában 23 hetes terhes volt harmadik gyermekével, Katherine-nel. A babánál 14 hetesen Down-szindrómát diagnosztizáltak, ekkor kezdték el kivizsgálni Ashleyt is.

Ashley Zambelli gyermekeivel és férjével Forrás: Ashley Zambelli / SWNS/© Ashley Zambelli / SWNS/Ashley Zambelli / Swns

A ma már háromgyermekes édesanya azt mondja, senki sem hiszi el neki, hogy Down-szindrómás. Ashley tervei között szerepel, hogy létrehoz egy közösséget a mozaik Down-szindrómás emberek számára, és emellett másokat is szeretne genetikai vizsgálatra ösztönözni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.