Bár mindegyikünk számára ismerősen cseng a Down-kórként emlegetett genetikai rendellenesség neve, mégis számos téves elképzelés él bennünk vele kapcsolatban. Mi most arra vállalkoztunk, hogy eloszlatjuk a kétségeket, és némiképp egységes képet mutatunk be a Down-szindrómáról.

A Down-szindróma - ahogy az lenni szokott - első leírója, az angol Doktor Down után kapta nevét. A keresztapa akkor még a páciensek jellegzetes külső adottságaiból kiindulva mongolizmusnak hívta az általa diagnosztizált betegséget. Nem is olyan sokára azonban kiderült, a szindróma mongol rasszal való kapcsolatára irányuló feltevései helytelenek.

thinkstockphotos.com


A valós okok ennél jóval komplexebbek: egy súlyos genetikai rendellenességről beszélünk, ami a 21. kromoszóma hibás osztódásának következtében jön létre. A rendellenesség többnyire nem öröklődik, de kialakulásában meghatározó a szülők életkora: a Down-szindrómás baba születésének esélye drámaian megnő az anyukák 40. és az apukák 50. életéve körül. A modern technikák, kromoszóma-vizsgálatok és ultrahangos eljárások segítségével ma már nagy biztonsággal kiszűrhető a születendő gyermek esetleges genetikai rendellenessége. Tény azonban, hogy az utóbbi időben nagymértékű nyitottság tapasztalható a szülők részéről: pozitív diagnózis vagy magas kockázati tényezők tudatában is egyre többen vállalják a Down-szindrómás babákat.

A Down-kór külső-belső tünetei


A Down-babák már születésüktől fogva olyan jellegzetes külső jegyekkel rendelkeznek, mint a laposkás arc, a távol ülő, ferde szemek, a nyomott orr, az elálló fülek, a rövid nyak, a rövid végtagok és ujjak, és az alacsony termet.

thinkstockphotos.comÍzületeik általában lazák, mozgásuk gyakran esetlen, sokuk rosszul hall, és nem ritka, hogy kancsalságuk, rövidlátásuk okán látásproblémákkal is küzdenek. Szomorú tény, hogy a szindróma nemcsak szembeötlő, külső jegyekben nyilvánul meg, de sokszor a belső szerveket sem kíméli. A betegek csaknem fele szívfejlődési rendellenességgel születik, de gyakran érintetté válnak az izmok, a csontok, és a gyomor-bélrendszer is.
Intellektuális képességeik egyénenként változhatnak, többségükre azonban igaz, hogy értelmi fejlődésük lassú, intelligencia-hányadosuk pedig - az átlagosnak számító 100 helyett - 50 körül mozog. Azzal azonban csak kevesen vannak tisztában, hogy alacsony intelligenciaszintjükhöz képest a Down-szindrómások egészen jó mentális képességekkel rendelkeznek, melyek megfelelő segítséggel és speciális oktatási módszerekkel tovább fejleszthetők.


Ami a társas készségeiket illeti, nagyon barátságosak, nemcsak vágynak a szeretetre, de pozitívan is reagálnak mások közeledésére: melegszívűek, könnyen beilleszkednek, és ahogy nekünk, úgy nekik is fáj, ha kinevetik vagy elutasítják őket. Kevesen gondolnák róluk, de felnőve, többségük képes az önálló életvitelre is: sokuk tartós baráti kapcsolatokat ápol, megházasodik, családi életet él, dolgozni jár, és sportol.

thinkstockphotos.comFontos a korai fejlesztés


Képességeiket persze nagymértékben meghatározza a korai fejlesztés intenzitása és minősége. Azok a Down-szindrómás babák, akikkel már csecsemőkoruk óta foglalkoznak a gyógypedagógusok, könnyebben és gyorsabban fejlődnek, mint társaik. Állapotuk alakulása szempontjából semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagynunk a családi háttér funkcióját sem: életükben kétségtelenül fontos szerep jut a biztos családi bázisnak, a támogató, ösztönző szülői szeretetnek és a barátok jelenlétének is.


Sokan úgy tudják, hogy a Down-szindrómás személyek életkilátásai rosszak, azonban az utóbbi évtizedek tapasztalatai mást mutatnak. A statisztikák szerint a korábban elérhető, 25-30 évhez képest a betegek élettartama számottevően nőtt, sokuk ma már hatvan-hetven éves koráig is élhet. A várható élettartam hosszában nagy szerepet játszik a veleszületett szívbetegség súlyossága, a rendelkezésre álló műtéti technikák hatékonysága és a folyamatos szűréseken keresztül megvalósuló, jó egészségi állapot fenntartása is.

Oláh-Szíjjártó Linda

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Te is megkóstolhatnád a világ legfinomabb csokoládéit!/lifenetwork/lifemagazin/20110117-te-is-megkostolhatnad-a-vilag-legfinomabb-csokoladeit.html Egész nap csokit esznek, mégis soványak - mi a titkuk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100912-egesz-nap-csokit-esznek-megis-sovanyak-mi-a-titkuk.html Pfeiffer-szindróma - amikor a testünk az ellenségünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110310-pfeiffer-szindroma-amikor-a-testunk-az-ellensegunk.html Diogenész-szindróma: öregemberek bűzlő szemétdombon üldögélnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110202-diogenesz-szindroma-oregemberek-buzlo-szemetdombon-uldogelnek.html Tourette-szindróma, avagy a káromkodás rabságában/lifenetwork/lifemagazin/20110201-touretteszindroma-avagy-a-karomkodas-rabsagaban.html Capgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.html Stendhal-szindróma - Emberek, akik műalkotás hatására önkívületi állapotba kerülnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110117-stendhalszindroma-emberek-akik-mualkotas-hatasara-onkivuleti-allapotba-kerulnek.html Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html