Ki mondta, hogy le kell mondanod a gyümölcsökről? Ezeket az alacsony cukortartalmú fajtákat bátran fogyaszthatod

Forrás: Shutterstock -
cukortartalom magazin zöldség fruktóz gyümölcs
Tombol a nyár, érnek be a friss zöldségek és gyümölcsök. Egész évben ezt vártuk, hogy végre falatozhassunk az ízletes, lédús és édes finomságokból, ám a bikiniszezon olykor-olykor megálljt parancsolhat. Az előző hónapok kitartó munkája a beach body eléréséért sokakat elijeszt a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag zöldségektől, gyümölcsöktől, pedig van közöttük több meglepően alacsony cukortartalmú is. Mutatjuk is, mit fogyaszthat, akinek valamiért számolnia kell a szénhidrátot. 

A nyári gyümölcskínálat igen bőséges, hétről hétre érnek be a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb termések, melyek közül van, amelyik valóban mézédes, de akadnak savanykásabb, a nagy melegben igazán frissítő ízűek is.

Ha elgondolkodunk, melyek lehetnek a legmagasabb és melyek a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök, ízlelés alapján a citrom valahol a sor elején, a görögdinnye pedig a végén helyezkedik el, mint magas cukortartalmú gyümölcs. Pedig a valóságban nem így van.

A görögdinnye sokak meglepetésére ugyanazon a listán van a 4,5 grammos cukortartalmával, mint az 5,5 grammot tartalmazó földieper. Forrás: Shutterstock

Mi számít alacsony cukortartalomnak?

Zöldség, gyümölcs cukor nélkül nem létezik, bármit eszünk, ami ebbe a két kategóriába esik, annak garantáltan van valamennyi fruktóz, azaz gyümölcscukor-tartalma. Hogy mi számít alacsonynak, azt alapos és részletes kutatásokkal mutatták ki. Alacsony cukortartalmú zöldségnek és gyümölcsnek az számít, amelyik 10 dekánként kevesebb, mint 10 gramm cukrot tartalmaz.

Miért számít a cukortartalom?

Először azt érdemes tisztázni, hogy cukor nem egyféle van. Kétféle cukrot fogyasztunk étkezéskor, az egyik a glükóz, a másik a fruktóz. Akinek semmilyen betegsége nincs, ami miatt oda kell figyelnie a szénhidrátfogyasztásra, annak sem mindegy, hogy 10 deka elfogysztott gyümölccsel mennyi cukrot visz be a szervezetébe. Noha a glükóz nem az ördögtől való, a tudomány mai állása szerint mértékkel fogyasztva nem okoz problémákat, azt elmondhatjuk róla, hogy nagy mennyiségben semmiképpen sem használ és mindenképpen hizlal. A fruktóz a cukrok azon fajtája, melyet minden zöldség és gyümölcs tartalmaz, változó mennyiségben, és melyet egyes kutatásokban a rossz cukornak neveznek. Ne ijedj meg, ez ömagában még nem jelent semmit.

Mi a baj a fruktózzal?

Az élelmiszerekben természetesen előforduló fruktóz nem bánt senkit - akinek nincs speciális egészségügyi problémája -, ám a hozzáadott fruktózfogyasztás nem használ a szervezetnek, sőt, kutatási eredmények bizonytják, hogy kifejezetten árt szerveinknek, elhízást okoz és számos betegséget idéz elő. Az élelmiszeriparban gyakran használt kukoricaszirup, az üdítőitalokhoz adott glükóz-fruktóz szirup, a fruktózzal édesített ételek károsak lehetnek az egészségre.

Az üdítőitalokhoz adott glükóz-fruktóz szirup, a fruktózzal édesített ételek károsak lehetnek az egészségre. Forrás: Shutterstock

Ám a zöldségekkel, gyümölcsökkel mértékkel bevitt fruktóz nem árt, sőt azok vitamin- és tápanyagtartalma kifejezetten hasznos, támogatja az egészséget.

Ezeket a zödségeket és gyümölcsöket bátran fogyaszthatod

A saláta - és káposztafélék, a tök fajtái, az uborka, brokkoli alacsony cukortartalma miatt bármikor fogyasztható. Pédául az uborkában mindössze 1,6 gramm cukor van, a többi felsorolt zöldségfélében is hasonló mennyiségekkel találkozhatsz.

Az uborkában mindössze 1,6 gramm cukor van. Forrás: Shutterstock

Az avokádónak ugyan magas a zsírtartalma, cukor mindössze 0,5-0,6 grammnyi van benne, tehát fogyasztható, ám nálunk nem terem meg, így az ára meglehetősen borsos.

A paradicsom a legfrissebb tartós tudományos mérések szerint mindössze 2,2 gramm cukrot tartalmaz, így a nyár sláger zöldség-gyümölcsét is bátran pakolhatod a tányérodra, bőven a 10 deka/10 gramm álomhatáron belül van.

A bogyós gyümölcsök szintén a listán vannak a 100 gramm/4-8 gramm cukortartalmukkal. A görögdinnye, amiről gyakran mondjuk, hogy nem más, min sok víz és még több cukor keveréke, sokak meglepetésére ugyanazon a listán van a 4,5 grammos cukortartalmával, mint az 5,5 grammot tartalmazó földieper és a 8 gramm alatti fruktóztartalmú meggy, szeder és a nektarin.

Döbbenet, de a végtelenül savanyú, önmagában ritkán fogyasztott citrom jóval cukrosabb, mint a fent felsoroltak, a maga 8,4 grammjával a görögdinnye mellett a lista másik nagy meglepetése lehet. "Testvérei" is beleférnek a 10 gramm alattiak sorába, így a narancs, a körte, a grapefruit, a kiwi és a mandarin is biztonsággal fogyasztható, sőt, a szilvát is nyugodtan megeheted, akkor is, ha valamilyen okból korlátoznod kell a szénhidrátbevitelt.

A körte biztonsággal fogyasztható. Forrás: Shutterstock

Mit tudnak az alacsony cukortartalmú gyümölcsök azon túl, hogy finomak?

Szépek, finomak, s fentiek szerint diétába is beilleszthetők az alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök, ám elfogyasztva nem csak ennyit adnak. A bennük található vitaminok, emésztést segítő rostok és egyéb tápanyagok teszik ezeket a finomságokat még a cukorbeteg számára is fogyaszthatóvá, sőt segíthetnek is nekik a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában.

Akkor soha többé nem ehetek szőlőt?

Dehogynem! Mértékkel fogyasztva nemcsak szőlőt, de más 100 gramm/12 gramm cukrot tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszthatsz, nem kell száműznöd a tányérodról sem a cseresznyét, sem a banánt, sem a fügét, mangót és hasonló finomságokat, sőt, időnként, nem nagy mennyiségben az aszalt gyümölcsöket is nyugodtan megeheted. Csak nagyon figyelj oda a mennyiségre, és arra, hogy hol illeszted be az étrendedbe az édesebb gyümölcsöket. Például edzés, sport előtt kiváló energiaforrás lehet egy banán, utána pedig a cukorraktár feltöltésére tökéletes a szőlő, cseresznye és más cukorban is gazdagabb gyümölcs fogyasztása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.