Kezed árulkodhat az egészségedről - Ezekre a tünetekre figyelj!

Forrás: Dreamstime -
kézfogás tünetek megbetegedés kézfej
A kézfogásod, az ujjaid színe és hossza is árulkodik az egészségi állapotodról. Ha valamiféle változást tapasztalsz a kezeden, érdemes megmutatni orvosnak.

Dr. Sarah Garsed angol háziorvos azt mondja, gyakran azzal kezd egy vizsgálatot, hogy megnézi a pácienek kezét.

  • Ha megnagyobbodnak az ujjbegyek

Ha azt érezzük, hogy megdagadtak, megnagyobbodtak az ujjbegyeink, felmerülhet a gyanú, hogy valamilyen légúti betegségben szenvedünk. Dr. Garsed azt mondja, a jelenség alacsony véroxigénszintre figyelmezethet, ez pedig kezdődő tüdőbetegségre utalhat.

  • Ha gyengék az ujjak

Egy, a British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek erőtlenné válnak az ujjai nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, valamint a rák kialakulásánk kockázata is nagyobb. A gyenge ujjak izomtónus problémát jeleznek, ez pedig általában a helytelen táplálkozás eredménye.

A Yonsei University College of Medicine dél-koreai kutatói azt is megállapították, hogy a gyenge kézfogású emberek hajlamosabbak a depresszióra. Ha azt tapasztaljuk, hogy erőtlenné vált a kezünk, mindenképpen jelezzük az orvosunknak.

Árulkodó lehet a gyenge kézfogás is Forrás: Dreamstime
  • Ha hosszabb a mutatóujj

Különösen a férfiakra igaz az, hogy az ujjak hossza képet ad az egészségi állapotukról. Az International Journal of Medical Sciences tanulmánya szerint ha a mutatóujj sokkal hosszabb, mint a gyűrűsujj, az a koszorúér betegségre utalhat. Azoknál a férfiaknál, akiknek a mutatóujja ugyanolyan hosszú vagy hosszabb, mint a gyűrűsujjuk, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel diagnosztizálnak prosztatarákot.

  • Ha elfehérednek vagy kékülnek az ujjbegyek

Az elszíneződő ujjvégek időskori, gyenge keringésre, vagy Raynaud-kórra utalnak. Ez a betegség leggyakrabban fiatal nőknél fordul elő, és bár nem veszélyes, de kellemetlen. Az ujjbegyeken a bőr feszül és fáj. A Raynaud-szindróma életmódváltással vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, a tünetek pedig enyhíthetők, ha melegen tartjuk a kezeket.

A piros dudorok vagy hólyagok a kézfejen vagy a csuklón élelmiszer-allergiára utalhatnak. A nikkelre való érzékenység okoz gyakran ilyen tüneteket. Nikkelt több élelmiszer is tartalmaz, például a hüvelyesek, a csokoládé, a földimogyoró, a szója, a zabpehely és a granola, de ékszerekben is lehet.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.