A világon több millió ember szenved valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedéstől, amelyeknek hátterében sok esetben a megemelkedett koleszterinszint áll. Ezek a betegek rendszeresen szedik a koleszterincsökkentő gyógyszereket, ám egy friss kutatás szerint lehet, hogy teljesen feleslegesen.

A magas koleszterinszint miatt beszűkülnek az erek, ezáltal lassul a véráramlás, és ha nem kezelik időben, mindez akár súlyos szövődményeket is okozhat. Az eddigi tudományos vélekedés szerint, ha csökken a koleszterinszint, akkor kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek. Az állítást azonban megkérdőjelezte egy ír kutatócsapat, amely egy friss tanulmányban hozta nyilvánosságra az eredményeket.

Egy friss tanulmány szerint nem hatásosak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekForrás: Shutterstock

A kutatók szerint az általánosan elfogadott sztatin-kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek használata) nincs meggyőző hatással a szív- és érrendszeri betegségek kimenetelére. A szakértők szerint a sztatinok általános előnye csekély és a vizsgálataik alapján nem lehet vele megfelelően kezelni a rossz koleszterin jelenlétét a szervezetben – írja a HVG.