Dacolhatunk az öregedéssel, ha figyelünk a kalóriabevitelünkre

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Rawpixel Ltd./Rawpixel Ltd -
öregedés táplálkozás kalóriabevitel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tanulmány szerint a kalóriabevitel csökkentése lassítja az öregedés ütemét és növeli az élettartamot.

A kutatást az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet részeként működő Nemzeti Öregedéstudományi Intézet támogatta. A tanulmány vezető szerzője, Dan Belsky epidemológiai adjunktus szerint már korábban is számos bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a kalóriaszegény étrend jelentős egészségügyi előnyöket biztosít, többek között támogatja az öregedés késleltetését.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Rawpixel Ltd./Rawpixel Ltd

Egy két éven át tartó két fázisú klinikai vizsgálatban 220 felnőttet véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyiknek legfeljebb 25%-kal kellett csökkentenie a kalóriabevitelét – azoknak, akik általában napi 2000 kalóriát fogyasztanak, ez 500 kalóriát jelentett – míg a másik csoport nem változtathatta meg az étrendjét. A résztvevők testtömegindexe 22-27 között mozgott.

A kalóriakorlátozó csoport az első hónapban naponta három előre előkészített fogást kapott, emellett életmódtanácsokkal is ellátták őket. A kalóriacsökkentéssel nem foglalkozó csapat tagjai nem kaptak tájékoztatást arról, hogy mennyit kellene enniük, illetve egészségtanácsadó sem segítette őket.

Dr. Evan Hadley, az Öregedéstudományi Intézet geriátriai és klinikai gerontológiai osztályának igazgatója szerint a kalóriakorlátozó tesztalanyok átlagosan csak körülbelül 12%-kal csökkentették napi energiabevitelüket, de már az is elég volt a látványos változások megjelenéséhez.

A kutatásból kiderült, hogy ezek az alanyok 2-3%-kal lelassították öregedésüket a normál diétán lévőkhöz képest. Dan Belsky szerint ez 10-15%-os csökkenést jelent az idő előtti halálozás valószínűségét tekintve – írja az NBC News.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.