Soha többé nem ehet vörös húst a fiatal tanárnő: egyre gyakoribb a kullancscsípés okozta húsallergia

Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo -
betegség alfa gal szakácskönyv kullancsszezon vörös hús
A Centers for Disease Control and Prevention csütörtökön közzétett új tanulmánya szerint 2010 óta több mint 110 000 amerikainál alakult ki allergiás reakció a vörös húsra kullancscsípés miatt. Rajtuk kívül azonban több ezer ember érintett lehet, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget. Az egykor ritka úgynevezett alfa-gal-szindróma a klímaváltozás okozta hosszabb kullancsszezon miatt vált gyakoribbá. A helyi kormányhivatal becslése szerint a húsallergiában szenvedők száma elérheti a 450 000-et is, ami így a 10. leggyakoribb ételallergia az országban.

A CDC szerint egyelőre keveset tudunk a betegségről, legalábbis 1500 egészségügyi szolgáltatóból 78 százalék ezt vallotta, 50 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ismerik a fertőzést, de bizonytalanok a diagnózis felállításában. A felmérésben részt vevő orvosok, ápolónők és asszisztensek 42 százaléka nem tudott az AGS-ről, további 35 százalékuk pedig nem volt biztos abban, hogy képes diagnosztizálni vagy kezelni az ebben szenvedőket.

Az alfa-gal-szindrómát olyan kullancs válthatja ki, amely az alfa-gal cukormolekulát a nyálában hordozza: ez a molekula a marha, a sertés, a bárány és a legtöbb emlős húsában megtalálható.

A tanulmány szerzői aggasztónak nevezték, hogy az egészségügyben dolgozók ennyire nem ismerik ezt a betegséget, pedig a melegebb időjárás miatt a kullancsszezon hosszabb, mint korábban, így egyre többeket érint a szindróma.

A globális felmelegedés miatt egyre hosszabb a kullancsszezon. Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo

Az AGS tünetei az enyhe emésztési problémáktól az életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedhetnek.

A 30 éves Missouri állambeli általános iskolai tanár, Katie Cahoj egy sajttal és kolbásszal készült szendvics elfogyasztása után kapott majdnem végzetes anafilaxiás sokkot. Nála ezt követően sikeresen diagnosztizálták az allergiát: soha többé nem ehet vörös húst és semmilyen állati adalékanyagot tartalmazó terméket.

Cahoj addig kísérletezett a könyhában, hogy szakácskönyvet adott ki, amely olyan recepteket tartalmaz, amelyeket az alfa-gal-szindrómások is bátran fogyaszthatnak.

Az alfa-gal-szindrómára nincs gyógymód, a legfontosabb, hogy az érintettek kerüljék az allergiát okozó élelmiszereket. Egyes esetekben szükség lehet antihisztaminokkal és szteriodokkal történő kezelésre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.