Gondoltad volna? 4 meghökkentő ok, amitől izzadhatunk

Forrás: Shutterstock -
izzadás magazin verejtékezés
Természetes, hogy nyáron, nagy melegben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk. Néha azonban akkor is verejtékezünk, amikor az időjárás nem indokolja. 

A verejtékezés fontos élettani folyamat, amely elengedhetetlen a szervezet hőszabályozásában. Elsődleges feladta, hogy megóvja testünket a túlhevüléstől. De vajon a környezeti tényezők mellett mi fokozza még az izzadást?

Düh, harag, stressz

Amikor dühbe jövünk, szervezetünkben lecsökkent a kortizol (stresszhormon) szintje, megnő a pulzusszám, fölmegy a vérnyomás, megemelkedik a testhőmérséklet és erősebbé válik az izzadás. A harag normális érzelem, ugyanakkor az idegeskedés közbeni izzadás zavarba ejtő tud lenni – izzadt arc, tenyerek, kellemetlen szag.

Fűszeres ételek

A csípős ételekben található kapszaicin erősen hőfejlesztő hatású, ami lényegében becsapja az agyat, mely azt gondolja, hogy a szervezetnek túlzottan melege van. Ezért gyakori a kiadós fűszeres étel – erős paprika, wasabi torma, vagy kínai csípős-savanyú leves – utáni, nagy sóhajokkal tarkított homloktörölgetés. Az égő érzés csökkentésére igyunk meg egy pohár tejet.

izzadságfolt Ez lehet az oka, ha hűvös időben is izzadsz Forrás: Shutterstock

Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek mellékhatása a fokozott verejtékezés. Ilyenek például az antidepresszánsok, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a vérnyomáscsökkentők, néhány diabétesz elleni gyógyszer, valamint a rák kezelésére alkalmazott szerek. Ha a tünet zavaróvá válik, mindenképpen egyeztetnünk kell a kezelőorvosunkkal - írja a Fanny magazin.

Várandósság

Terhesség alatt a hormonszint nő, a véráram felgyorsul és megemelkedik a testhőmérséklet. Emiatt a testünk többet izzad, ami lehűti a szervezetet és megakadályozza a túlmelegedést, ami veszélyes lehet az anyára és a babára nézve egyaránt. Így a folyadékpótlás sokkal fontosabb a kilenc hónap alatt, mint bármikor.

Te is rosszul viszed fel a dezodort?

A legtöbb ember a reggeli készülődési rituálé részeként nyúl az izzdásgátló után, ám a doktor szerint érdemes lehet megváltoztatni a forgatókönyvet. Fogadd meg a bőrgyógyász tanácsát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.