A bőrgyógyász elmagyarázza, miért használod rosszul a dezodort

Forrás: Thinkstock -
izzadás izzadásgátló dezodor
Te is reggel viszed fel a hónaljadra az izzadsággátló dezodort vay stiftet? Akkor te is rosszul csinálod. 

Dr. Shari Lipner bőrgyógyász szerint a legtöbb ember csak reggel alkalmaz izzadásgátlót, de az orvos szerint ez helytelen: az igazság az, hogy ezeket a termékeket éjszaka kell felvenni a hónaljra.

Az izzadás nem csupán egy kellemetlenség, amelyet azért kell elszenvednünk, mert egy állásinterjúra vagy a busz után rohanunk. Izzadunk, ha sportolunk, ha lázasak vagyunk, szimplán a meleg miatt, de okozhatja az idegesség is.

A legtöbb ember a reggeli készülődési rituálé részeként nyúl az izzdásgátló után, ám a doktor szerint érdemes lehet megváltoztatni a forgatókönyvet.

Forrás: Thinkstock

"Éjszaka kevésbé izzadunk, így az izzadásgátló közelebb kerülhet a verejtékmirigyekhez, és csökkentheti az izzadást" - mondta Dr. Lipner, aki arra is figyekmeztet, hogy a hagyományos dezodor helyett izzadásgátlót használjunk, mert az előbbi csak a szagokat blokkolja, míg az utóbbi megakadályozza az izzadást és a szagképződést is.

Az izzadásgátlók úgy fejtik ki hatásukat, hogy dugót hoznak létre a verejtékmirigyek tetején, megfelelően korlátozva a bőrünk felszínére törő verejték mennyiségét. Éjszaka, és különösen zuhanyozás után, az izzadásgátlónak több ideje van a dugókat megszilárdítani és megakadályozni az izzadást.

Dr. Lipner hozzátette, hogy ha ezt a módszert követjük, akkor még reggel sem kell izzadásgátlót kennünk magunkra. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az izzadásgátló akár egy napig is elnyomja az izzadtságot.

Dr. Lipner azon aggodalmakat is igyekezett eloszlatni, hogy az izzadásgátló dezodor éjszakai alkalmazása káros lehet.

„Nincs ismert egészségügyi kockázat az éjszakai vagy a túl gyakori dezodorozásnak, és nem is kell szünetet tartani a izzadásgátlók használatában" – mondta, hozzátéve:

"De ha annyira izzad, hogy naponta többször kell használnia, akkor érdemes felkeresnie egy okleveles bőrgyógyászt, aki más lehetőségeket is tud ajánlani" - idézi az orvost a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.