A szakértő elárulja, mi történik a testedben, amikor honvágyad van

Forrás: Shutterstock -
agy honvágy szorongás jelek
Életében egyszer már biztosan mindenki megtapasztalta, milyen érzés elhagyni a szülői házat és távol lenni az addig megszokott és nyugalmat, biztonságot adó környezettől. A szakértők most elárulták, hogy amikor honvágyat érzünk, tulajdonképpen milyen folyamatok mennek végbe az agyunkban és a testünkben. 

A honvágy lényegében a távollét miatti szorongás és a vágy keveréke az otthonhoz kötödő emberek, helyszínek, szagok iránt. Legyen szó egyetem, főiskola miatti költözésről, munkahely- vagy lakóhelyváltásról az ismeretlen környezet, a komfort és a biztonság hiánya fizikailag és mentálisan is megviseli az embert.

Szakértők szerint, amikor honvágyat érzünk, számos érzelmi és fizikai tünetet figyelhetünk meg magunkon.

"Teljesen normális dolog azt érezni, hogy hiányzik a kényelmes és biztonságos környezet, ahol otthon érezzük magunkat" - mondja Patrice Le Goy, chicagói pszichológus, aki szerint a kis mértékű honvágy érzése jó jel, mert azt jelenti, hogy van egy stabil, szeretetteljes és tápláló otthonunk. Probléma akkor van, amikor ezek az érzések tartósan fennállnak. Az el nem múló honvágy érzése szorongáshoz és depresszióhoz vezethet - írja a Huffpost.

A szorongás lebénít, de azt mutatja, hogy nem vagy pszichopata

A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy nem tudja kontrollálni az eseményeket. Kísérheti többek között szívdobogás, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség, esetleg szédülés, fáradtság. A Life.hu a szorongás okairól Révész Zsuzsa pszichológust kérdezte.
A honvágy lényegében a távollét miatti szorongás és a vágy keveréke. Forrás: Shutterstock

Mi zajlik le bennünk, amikor honvágyat érzünk?

A tartós honvágy azt eredményezheti, hogy az emberek általános ürességet, magányt, elszigeteltséget éreznek. Ez pedig hatással van az agy egy olyan részére, amely a veszély jeleire reagál, és önvédelmi állapotba helyez minket.

A honvágy továbbá fizikai zsibbadást vagy bizsergést is okozhat, ami a hiperventiláció eredménye. Jelentkezhet továbbá gyors szívverés, mellkasi fájdalom, alvási nehézség vagy agyköd. A szakértő szerint ezek a tünetek hasonlóak ahhoz, mint amikor az embereket hatalmas veszteség éri.

Hogyan küzdhetőek le a különféle tünetek?

A honvágy leküzdéséhez elengedhetetlen az önszeretet gyakorlása. A cél az, hogy felvállaljuk a nehezebb érzelmeket is magunk előtt és elfogadjuk, hogy egy új helyzethez, környezethez időbe telik alkalmazkodni. Adjunk időt magunknak ahhoz, hozzászokjunk az új dolgokhoz és újra biztonságban érezzük magunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.