Mammográfia: több tényező is befolyásolja, hogy valakinek milyen idősen kell először megvizsgáltatnia magát

Forrás: 123rf.com -
mellrák emlővizsgálat mammográfia emlődaganat
Fokozatosan emelkedik a rosszindulatú emlődaganatos esetek száma, ugyanakkor a betegség jó eséllyel kezelhető, ha korai stádiumban felismerik. 35 éves kor felett minden hölgynek ajánlott a mammográfiás emlőrákszűrés.

A rosszindulatú emlődaganat az egyik leggyakoribb ráktípusnak számít a hölgyek körében. Az American Cancer Society szerint az emlőrák az összes női rák közel harmadát teszi ki, Magyarországon 2020-ban mintegy 7144 hölgynél diagnosztizálták. Magyarországon évente 2000 hölgynél alakul végzetesen a betegség, ezzel az első számú haláloki tényező a rákos megbetegedések között. Bár a tudományos fejlődésnek köszönhetően csökkent a halálozás, de a betegség előfordulási aránya a 2000-es évek közepe óta lassan, évi 0,5 százalékkal nőtt. Ennek hátterében áll többek között az elhízás, a 35 év feletti gyermekvállalás és részben annak tudható be, hogy egyre kevesebb nő vállal gyermeket. Az emlődaganat a 45-65 év közötti nőknél a leggyakoribb, Magyarországon ebből a korcsoportból kerül ki az esetek közel fele. A szakértők abban egyet értenek, hogy a korai diagnózis felállítása segíti a betegség gyógyítását, hiszen a mellrák is jó eséllyel kezelhető, ha a daganat még nem adott áttétet létfontosságú szervekbe. Az általános emlőrákszűrést 2002-ben vezették be Magyarországon a 45 -65 év közötti hölgyek körében, és 10 év alatt a statisztikák a halálozások 20 százalékos csökkenését mutatják.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztika orvosigazgatója elmondta: „Az emlőrákszűrés minden hölgynek 35 éves kor fölött évente ajánlott. De az emlőszerkezet, a családi anamnézis, vagyis az, hogy előfordult-e a közvetlen rokonok között korábban mellrák és/vagy petefészekrák, valamint a hormonális státusz is befolyásolhatja azt, hogy valakinek milyen idősen kell először emlővizsgálatot végeztetni. Azoknak - akiknek a családjában előfordult ez a betegség - 5 évvel azelőtt kell elkezdeni a rendszeres mammográfiás vizsgálatokat, mielőtt a rokonnál az igazolt megbetegedés történt."

A legmegbízhatóbb eljárás az emlőrákszűrésre a mammográfia, ugyanakkor ajánlott mindenkinek komplex emlővizsgálatot végeztetni, amely magába foglalja a mammográfia mellett a szakorvosi fizikális vizsgálatot és az emlők és nyirokrégiók (hónalj, kulcscsont környéke) ultrahang vizsgálatát is.

Minden év októbere az emlőrák elleni küzdelem hónapja, amelynek célja, hogy felhívja a hölgyek figyelmét a betegségre és a rendszeres, éves szinten megismétlendő mammográfiás szűrés fontosságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.