Akkorát tüsszentett egy férfi, hogy kilyukadt a légcsöve

Forrás: Shutterstock -
tüsszentés szakadás légút légcső
Sokszor hallottuk már, hogy nem szabad a tüsszentést visszatartani. Aki eddig nem hitt ebben, most elgondolkodhat: egy férfi elfojtotta a tüsszentést, amitől akkora nyomás keletkezett a felső légutakban, hogy kilyukadt a légcsöve. A világon ez az első ilyen dokumentált eset.

A LiveScience számolt be az BMJ Case Reports orvosi szaklapban megjelent tanulmány alapján arról, hogy dokumentálták az első olyan esetet, amikor egy visszatartott tüsszentés lépcső-szakadást okozott.

Akkorát tüsszentett egy férfi, hogy kilyukadt a légcsöve - Illusztráció Forrás: Shutterstock


A szóban forgó férfit szénanátha gyötörte, és éppen vezetett, amikor tüsszentenie kellett. Befogta az orrát és összezárta a száját elfojtva ezzel a kikívánkozó tüsszentést. Ha elzárjuk a kiáramló levegő útját, a felső légutakban keletkező nyomás több mint hússzorosára nőhet. A férfi nagyon rosszul járt, az elfojtott tüsszentés miatt egy 2x2 mm-es lyuk keletkezett a légcsövén. Azonnal érezte, hogy nagy a baj, így bement az első útjába kerülő kórházba. Erős fájdalmai voltak, a nyaka mindkét oldalon feldagadt, és alig tudta mozgatni a fejét. A légzéssel és a nyeléssel nem volt problámája.

Az orvosok CT-vizsgálatot végeztek, ami kimutatta a szakadást a nyelőcsövön a harmadik és a negyedik csigolya magasságában. Úgy döntöttek, nem operálják meg a férfit, két nap megfigyelés után hazaengedték. A páciensnek hatalmas szerencséje volt, egy ilyen sérülés ugyanis halált is okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.