óvoda állami óvoda óvodakezdés óvodás magánóvoda váltócipő csoportpénz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még az állami, ingyenes óvodai ellátás is pénzbe kerül a szülőnek. Milyen kiadásra számíthatunk, ha óvodába indul a csemeténk?

A legtöbb gyermek nem alapítványi vagy magán- óvodába jár, hanem állami finanszírozású intézménybe.Az önkormányzati fenntartású óvodákban az óvónők és dadusok lelkiismeretes munkájának köszönhetően a gyermekek nemcsak felügyeletet kapnak, amíg az anya és az apa dolgozik, hanem megszervezik az étkezéseket, foglalkozásokon fejlesztik képességeiket.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az óvodakezdés így is kiadással jár családnak. A közoktatási intézmények pénzhiánya miatt egyre több olyan dolog megvétele hárul a szülőre, amellyet korábban az intézmény biztosított.
Egy vidéki, nagyvárosi óvodában jártunk, ahol a szülőket arról kérdeztük, mennyibe is kerül az ingyenes óvodai ellátás.

Kiadások

Általában vécépapírt, papírszalvétát, papírzsebkendőt, folyékony szappant kell vinni, amelyet a csoportban lévő gyermekek közösen használ- nak szükség szerint. Ezeket év közben folyamatosan pótolni szokták. Kell saját törölköző, fogkefe, és fogkrém, pizsama a délutáni alváshoz, egyes óvodák- ban saját ágyneműhuzat, amit az anyuka visz haza mosni, mert az ovinak nincs rá pénze.
Váltócipő is szükséges, így mindjárt két párat érdemes venni, ha kinövi a kicsi, mert az egyik az oviban marad.

Az óvodák még így is szerények a kéréseikkel, pedig komoly pénzhiánnyal küzdenek. Olyan is előfordul, hogy a több éves, fából készült vécéülőkét sem tudják kicseréltetni higiénikusabb műanyagból készültre. A szülők anyagi lehetőségeitől és adakozó kedvétől függ, miben támogatják az óvodát. Van, ahol még fertőtlenítő szert is otthonról kérnek, hogy tisztán lehessen tartani a fürdőszobát.

Havi kiadások

Az ebédpénz havonta fizetendő, amiért az óvodá- sok tízórait, ebédet és délután uzsonnát is kapnak.

Havonta gyűjtik az úgynevezett csoportpénzt, amiből a foglalkozásokhoz szükséges festékeket, kelékeket, ajándékokat, vagy a kisebb kirándulások költségeit fedezik. A nagyobb kirándulások ismét külön összegbe kerülnek. Nagyobb kirándulásnak az számít, ha más településre látogatnak el.

Rendezvényekhez, mint a Télapó-ünnepség, farsang, gyereknap, önkéntes alapon járulhatnak hozzá a szülők üdítővel, tombolatárgyakkal.

A kisebb, de néha a nagyobb javítások előtt is megkérdezik szülői értekezleten, hogy ki tudna segíteni, például kerítés lefestésében, vagy az udvar rendbetételében.

Az olyan rendezvényeken, ahol külső partnert hívnak a gyerekek szórakoztatásra, például ugrálóvárat hozatnak, arcfestést szerveznek, szintén a család állja a költségeket.

Az ingyenesség csak viszonylagos. Havonta többezres tételt jelent a családnak, ha egy vagy két gyermek óvodába jár.

Mit olvasnak a gyerekeknek az oviban?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20100916-konyvek-az-ovodaban.htmlBabazsúr ovisoknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20100819-babazsur-szuletesnap-nevnap-unneples-torta-buli-jatszohaz-bohoc-animator-ajandek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.