Miért tart kilenc hónapig kihordani egy embergyereket?

terhesség szülés méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhlepény szerkezete döntő jelentőségű a terhesség során, még annak hosszát is befolyásolja. Minél szerteágazóbb ugyanis a lepény, annál nagyobb felületen jut át a tápanyag a magzatba - ez a különböző fajokban gyorsítja a magzat növekedését, és rövidíti a terhesség hosszát.

Kísérletek során kiderült, hogy egyes emlősöknél nagyon nagy különbségek vannak a méhen belüli fejlődésben, akár kétszer olyan gyorsan is növekedhetnek egyes magzatok. A növekedés ilyen mértékű különbségei a méhlepény szerkezetével magyarázhatóak, ez határozza meg azt, hogyan kapcsolódik a magzat az édesanya szervezetéhez. Minél szorosabb illetve közvetlenebb a kapcsolat, annál gyorsabb a méhen belüli fejlődés, és annál rövidebb a terhesség - derül ki az angliai Durham és Reading Egyetemeken végzett kutatásokból.

iStockPhoto
iStockPhoto

Az emberi lepény nem olyan összetett, mint például a kutyáké vagy a leopárdoké, ennek következtében az emberi terhesség viszonylag hosszú. 109 emlős fajt vizsgálva kiderült, hogy egyes fajoknak igen szerteágazó a lepénye, így a nagyobb felületen több tápanyag jut az anyából magzatába.

"Kiderült, hogy nem kell közvetlen kapcsolat az anyai vérrel ahhoz, hogy nagyon gyors legyen a növekedés, elég az is, hogy az anyai vér nagy felületen tudja tápanyagait átjuttatni a magaztba" - magyarázza a cikk első szerzője, Dr. Isabella Capellini a Durham Egyetemről. "Emberek esetében ujjszerű nyúlványok biztosítják a relatíve szegényes kapcsolatot az anyai szövetek és a magzat között, míg leopárdok esetében, például igen szerteágazó, nagy felületű kapcsolat biztosítja a magzatok tápanyagellátását" - magyarázza a szerző.

Az eredményekről az American Naturalist aktuális számában jelent meg közlemény.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.